Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Cioara-de-semănătură - Corvus frugilegus

Specie foarte comună în regiunile joase, trăieşte în grupuri mari atât iarna cât şi în timpul cuibăritului. Penajul este complet negru cu reflexe violacee, are ciocul negru cu o porţiune golaşă de culoare deschisă la bază, care însă la tineri este acoperită cu pene negre. Cuibăreşte în colonii amplasate în copacii înalți; cuiburile sunt mari, durate din ramuri. Adesea în colonia de ciori îşi găsesc loc de cuibărit şi unele specii de vinderei, dufi sau chiar vrăbii.

Primăvara caută doar larve de insecte pe care le culege de pe arături, de pe terenurile cultivate, dar poate consuma orice tip de hrană, obişnuind mai puţin să prădeze cuiburile de păsărele.

Croncanul sau garoiul, cum i se mai spune, poate fi văzut în Timişoara tot timpul anului atât în parcuri cât şi pe terenurile deschise. Iarna, oraşul este străbătut dimineaţa şi seara de stoluri mari care se deplasează împreună cu stăncuţele între locurile de înnoptat şi locurile de hrană. Vara în schimb, pot fi văzute şi auzite în coloniile din plopii înalţi, colonii amplasate în diverse pimcte ale oraşului, păstrate mai mulţi ani la rând.

 

Foto: Lucian Pârvulescu

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank