Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Cebza - Biserica de lemn Sf. Gheorghe

 

(LMI judeţulTimiş,2004 - 173. TM-II-m-A-06195 Biserica de lemn Sf. Gheorghe, azi biserică de cimitir, sat aparţinător Cebza, oraş Ciacova, f. n: În cimitir 1758)
 
Satul Cebza se află la 31 de km. de Timişoara şi la 8 km. de oraşul Ciacova. Este atestat documentar încă din anul 1333. Pomenit mai apoi în 1393 ca posesiune a nobililor din Ciacova. Mai apare şi în multe alte înscrisuri din anii 1414,1554,1579, 1660,1717 etc..
La capătul de nord al satului, în apropiere de digul ce zăgăzuieşte Timişul, în mijlocul cimitirului parohial, tronează biserica de lemn cu hramul Sfântul Gheorghe.
Relicvă a unei vechi mănăstiri de prin secolul al XV-lea, biserica este construită din lemn de stejar prins în căţei. Are absida hexagonală. Pereţii interiori şi cei exteriori sunt lipiţi cu pământ şi spoiţi cu var. Pardoselile sunt din caramidă arsă. Lungimea oarecum exagerată a bisericii(16 m.) raportată la lăţime (6 m.) şi înălţime (2,40 m.), precum şi a acoperişului de doar 3,10 m. se datoreză înglobării în perimetrul edificiului a unui izvor natural cu puteri tămăduitoare. Izvor la care în alte vremuri se făceau pelerinaje. Spre apus locaşul are un pridvor susţinut de patru stâlpi ciopliţi. Turnul de formă prismatică de deasupra pronaosului este acoperit cu şindrilă. La fel şi acoperişul bisericii. În imediata apropiere se găseşte o clopotniţă ridicată pe stâlpi şi acoperită cu sindrilă.
Interiorul edificiului este tăvănit. De remarcat bolta cu secţiune eliptică din treimea răsăriteană a navei. Iconostasul şi interiorul bisericii nu sunt pictate. Au doar icoane portabile. Două dintre ele sunt inscripţionate în cirilică cu numele donatorilor (ctitorilor). Bunăoară pe cea a Maicii Domnului scrie: Dinpreună şi diregerea Izvorului cu cheltuiala j (u) p (ănilor George şi Arsenie Săracu, iar pe cea cu Isus Pantocrator: Ctitor j(upăn) Mihai Săracu din Iosefstat anu 1829.
Biserica mai deţine o Evanghelie manuscris pe care s-au consemnat evenimente, întâmplări şi fapte din acele vremuri vechi. Înscrisuri despre sfântul locaş. Despre preoţi, donatori, tutori, maistori şi sătenii din Cebza sau împrejurimi.
             Reparaţii ale acoperişului, lucrări de consolidare şi conservare la monumentul istoricBiserica de lemn cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci din satul Cebza, s-au mai făcut în anii 1850, 1882 şi 1963.
 
Programul de vizitare al obiectivului este la cerere. Persoana de contact este preotul paroh din localitate.
Căi de acces: E70 Timişoara-Şag-Jebel, Dj683B Jebel-Ciacova-Cebza 
 
 

 

___________________________
 
„Cărările credinţei – Biserici de lemn monument-istoric din judeţul Timiş“
Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Timiş
Mitropolia Banatului
Editura Graphite, 2006
ISBN (10) 973-87485-8-5; ISBN (13) 978-973-87485-8-3
 
Colegiul de redacţie:
Doina Antoniuc, Dan Leopold Ciobotaru, Andrei Medinski, Iza-Maria Oană, preot Zaharia Pereş, Virgiliu Streian, Violeta Zonte
Consultant ştiinţific: Ioan Haţegan
Fotografii: Doina Antoniuc, Sorin Onişor
Hărţi: Marcel Török
Traducerea în limba engleză: Mirela Boltres
 
Volum editat în cadrul Programului AREAL BANAT – Patrimoniu mobil-2006
Proiectul Cărările credinţei – Biserici de lemn monument-istoric din judeţul Timiş al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Timiş

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank