Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Călin, Claudiu - Pelerinaj la Maria Ciclova

Conform unei mai vechi tradiţii, dar și în baza unei dispense existente, în fiecare an, la data de 2 iulie se sărbătoreşte în Dieceza Romano-Catolică de Timişoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verişoara sa, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioşii, în special cei de etnie croată, dar și cei de etnie germană din Banatul Montan, merg în pelerinaj, unuii pe jos, alții cu diverse mijloace de transport, la Maria Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova-Montană, jud. Caraş-Severin. În această dată se sărbătoreşte aici hramul bisericii, cunoscută în zonă şi sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană.

Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni.

Şi în acest an, au sosit la Maria Ciclova mulți credincioşi din toate generațiile, în special etnici croaţi din împrejurimile Reşiţei, dar și alţi credincioşi catolici din zonă şi de peste hotare.

Prima sf. Liturghie a acestui pelerinaj a avut loc luni, în data de 1 iulie, seara la orele 20.00, fiind celebrată de Excelența Sa Vjekoslav Huzjak, Episcop de Bjelovar - Križevci din Croaţia împreună cu o parte din preoții de limbă croată ai diecezei de Timișoara. Seara însă, cei sosiți pentru a o cinsti pe pe Sf. Fecioară de la Ciclova, încă înaintea Sf. Liturghii au intrat în procesiuni, cu crucile procesionale împodobite ale fiecărui grup, în biserică, după care s-au rugat Calea Sf. Cruci, iar preoții prezenți au asigurat posibilitatea Sfintei Spovezi pentru credincioșii-pelerini.

Marți dimineață, în data de 2 iulie, cu prilejul hramului, a mai fost oferită ocazia pentru sf. Spovadă, iar credincioșii au rostit diferite rugăciuni. Celebrantul principal al Sfintei Liturghii pontificale care a debutat la ora 8.00, la alatarul extern, în aer liber, a fost din nou Excelența Sa Vjekoslav Huzjak, Episcop de Bjelovar - Križevci. Alături i-au stat preoţii de limba croată din Banatul Montan: Pr. Marian Tynkul, paroh de Lupac, Pr. Petru Dobra, paroh de Clocotici, Pr. Gheorghe Catici, paroh de Carașova, Pr. Gheorghe Pătășan, capelan de Carașova, Pr. Petru Rebegilă, paroh de Moldova Nouă, Pr. Mihai Sima Sen., paroh de Orșova, Pr. canonic József Csaba Pál, arhidiacon al Banatului Montan, Pr. Nikola Lauš, econom diecezan, Pr. Daniel Dumitru, paroh de Oraviţa, precum și trei preoți din Dieceza de Szeged-Csanád.

Începând cu orele 10.00, în sanctuarul marian s-a mai celebrat o Sfântă Liturghie, de data aceasta în limba germană, oferită de Pr. Martin Jäger, paroh de Anina - Steierdorf.

Text: Claudiu Călin, după un material de Erwin Josef Ţigla

Foto: Erwin Josef Ţigla

Imagine aleatoare

Lugoj - The Haramir Jazz

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank