Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Călin, Claudiu - Parţa / Paratz / Parácz - Scurt istoric al Bisericii Romano-Catolice la 100 de ani de existenţă

Încă de la începuturile acestei comunităţi, ea a aparţiunut ca filială Parohiei Romano-Catolice din Şag/ Schag / Temesság. În Evul Mediu, mai precis în anul 1334 (după alte surse deja în 1332), în listele decimelor papale care s-au strâns şi pe teritoriul Regatului Ungariei, este atestată la Parţa o parohie catolică. Mai târziu, importanţa localităţii creşte, în 1417 ea primind privilegii de orăşel, pentru ca în 1456 să fie atestată ca proprietate a lui Iancu de Hunedoara. În anul 1717, după eliberarea de sub turci, Parţa număra 84 de case. Începând din 1821 localitatea Parţa se afla pe domeniul Capitlului Catedral de Cenad, această renumită instituţie ecleziastică fiind şi patronul (susţinătorul) bisericii parohiale din Şag şi ulterior şi a celei din filiala Parţa. Biserica romano-catolică din localitatea Parţa a fost ridicată între anii 1909-1910. Construcţia a costat 12.800 de coroane şi a fost condusă de către maistrul-constructor Mathias Wolf din Biled. Altarul principal a fost dăruit de comunitatea din Peciul Nou. Mormântul sfânt a fost dăruit de văduva Barbara Türk. Calea Crucii a fost dăruită de fiica văduvei Aubermann, din Lovrin. Statuia sf. Anton a fost dăruită de familia Schuster, iar cea a sf. Fecioare Maria de la Lourdes de către familia Minnich din Timişoara. Clopotul mare şi suportul său au fost realizate de către Anton Novotny din Timişoara-Fabric, fabricant de clopote. Ele au fost achiziţionate prin grija văduvei lui Anton Krauser, născută Jericsek Elisabeta. Crucea din metal din faţa bisericii a fost ridicată de către Peter Häusler şi de către soţia sa.

Biserica a fost binecuvântată la data de sâmbătă 19 noiembrie 1910 de către episcopul diecezan dr. Csernoch János şi dedicată Preasfintei Treimi şi Sfintei Elisabeta de Turingia. Au participat preoţii: Philipp Lang, parohul locului, dr. Unterberger Lothar - paroh de Peciul Nou, Josef Springer - capelan de Zăbrani, Nikolaus Aubermann - capelan de Bulgăruş. Predica festivă a fost ţinută de Josef Springer - capelan de Zăbrani.

La 27 mai 1959 bisericile din Şag şi Parţa, în speţă turnurile acestora, au fost avariate grav de un cutremur puternic care a avut epicentrul la Şag. Părintele Csatáry Miklós a depus eforturi serioase pentru renovări şi a solicitat o subvenţie de la stat, de la Departamentul Cultelor de 2000 de lei pentru fiecare biserică.

În localitatea Parţa mai există biserici ale următoarelor comunităţi: Greco-Catolică – ridicată în 1905, ortodoxă-sârbă – ridicată în 1851 şi ortodoxă-română – ridicată în 1896. În localitate au trăit şi trăiesc români, germani, maghiari, sârbi şi evrei. În 1930 populaţia totală era de 2700 de suflete. Numărul germanilor a fost în acel an de 553, al maghiarilor de 383, bulgari 21, români 1477, sârbi 223, evrei 17, ruşi 3, alţii 39.

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank