Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Călin, Claudiu - Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Ilie“ din cartierul Fabric (demolată 1913)

 

Primul lăcaş de cult de confesiune ortodoxă, cunoscut nouă, din car­tierul Fabric, a fost şi încă este biserica ortodoxă sârbă cu hramul Sfântul Gheorghe. Ortodocşii din imperiu, români sau sârbi sau de orice altă naţionalitate, făceau parte din aceeaşi Biserică ortodoxă, cu o ierarhie unică, pe acelaşi principiu fiind organizată şi parohia ortodoxă din Timişoara-Fabric.

Biserica Sfântul Gheorghe a fost construită în anul 1745. În a doua jumătate a secolului al XlX-lea a început însă un dureros şi adesea complicat proces de separare a românilor de sârbi, românii primind o ierarhie ortodoxă proprie şi o administraţie ecleziastică separată de aceea a sârbilor. Din anul 1873 biserica a rămas, la separare, doar parohiei ortodoxe sârbeşti.

Între anii 1825-1826 s-a construit în Fabric o nouă biserică ortodoxă, care a primit hramul „Sfântul Ilie". Românii din cartier au început să se gru­peze în jurul acestei biserici. Ridicată în stil baroc, cu un singur turn, aşezată pe malul canalului Bega, biserica ortodoxă română a supravieţuit doar până în anul 1913, când, datorită amenajărilor la canalul Bega şi a construirii turbinei electrice (uzinei de apă), biserica a fost demolată. Primăria oraşului Timişoara, de la acea vreme, nu a lăsat însă comunitatea fără lăcaş de cult, ridicând nu departe de locul vechii biserici, în anul 1912, în Piaţa Morii, o nouă biserică ce de atunci încoace poartă acelaşi hram, „Sfântul Ilie". (vezi capitolul BISERICI ORTODOXE ROMÂNE, Protopopiatul I). Pe amplasamentul vechii bise­rici, mai precis pe locul altarului, s-a ridicat în anul 1928 o cruce monumentală de piatră care aminteşte trecătorilor de vechea biserică şi de altarul ei.

Din volumul: Matei Barbu - Timișoara - Biserici și temple / Kirchen und Tempel / Churches and Temples

Imagine aleatoare

Valea lui Liman, judeţul Timiş - Placă comemorativă

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank