Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Broasca-săpătoare-brună - Pelobates fuscus

Aşa cum îi spune  şi numele, este o specie ce se ascunde sub pământ, uneori ajungând chiar la distanţe de 50 cm, însă părăseşte acest obicei noaptea când iese la vânătoare de insecte, râme sau larve. Preferă regiunile cu un sol afânat  şi uşor de săpat, de aceea o găsim mai cu seamă la câmpie. 
Coloritul este destul de variabil, pe un fond brun, bej-cenuşiu sau chiar galben se găsesc pete mari de culoare brun-roşcată, pete ce uneori se pot contopi dând aspectul unor benzi late de o parte şi de alta a coloanei vertebrale. Printre aceste pete, dar şi peste petele mai întunecate, se găsesc mici pete cărămizii. Partea ventrală este mai deschisă la culoare, uneori pătată.
O caracteristică a genului Pelobates, ce o face de neconfundat faţă de alte specii, este forma verticală a pupilei, asemănătoare cu a pisicii. 
Se întoarce în apă doar în perioada de reproducere, primăvara destul de târziu, unde masculii dar şi femelele se caută prin semnale asemuite de renumitul cercetător român Băcescu Nicolae cu cele ale unei cloşti: cot-cot cot-cot. Atunci când masculul găseşte o femelă, pur şi simplu i se agaţă la brâu pentru a fi sigur că el este tatăl viitorilor pui, proces numit de către biologi amplexus lombar. Aspectul pontei este de şirag cu ouăle dispuse neregulat, înfăşurat în jurul unei plante submerse. Mormolocii ies foarte repede din ou, dar transformarea lor în adult durează mult, uneori fiind nevoiţi să între în hibernare în această formă.
Statut:  Cartea Roşie a Vertebratelor din România (specie vulnerabilă); Directiva Habitate (Anexa 4); Convenţia de la Berna
Locaţie: Pădurea Bistra
Situaţie actuală: specie rară

__________________________________

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank