Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Broasca-roşie-de-pădure - Rana dalmatina

Deşi rudă apropiată cu celelalte două specii, broasca-roşie-de-pădure este mai puţin legată de mediul acvatic unde se întoarce doar pentru a depune ouăle la începutul primăverii. În restul perioadei de activitate o găsim în frunzarul sau vegetaţia ierboasă din păduri sau din  preajma acestora. Are un salt foarte puternic, adesea depăşeşte un metru în lungime. 
Coloritul este brun-roşcat sau cenuşiugălbui cu puncte mici de culoare neagră. Desenele închise sunt mai discrete pe corp şi mai vizibile pe coapse, sub forma de benzi transversale. Începând de la bot, peste ochi şi timpan până la baza gâtului, străbate o bandă de culoare brun-închis. Abdomenul este alb-gălbui, pătat la femele şi aproape imaculat la masculi. 
Cea mai timpurie broască, începe să depună ponta încă înainte de a fi dezgheţate complet apele. Caută deobicei bălţi mici, la margini de păduri, bălţi care adesea pot rămâne fără apă odată cu instalarea primăverii. Ponta are aspect de plăcintă cu un diametru de 10-25 cm şi este imediat invadată de alge verzi, alge care favorizează oxigenarea ouălor chiar şi atunci când apele scad foarte mult. Toamna se aglomerează mai mulţi indivizi în locuri favorabile, iernează îngropată în mâl.
Statut:  Cartea Roşie a Vertebratelor din România (specie vulnerabilă); Directiva
Habitate (Anexa 4); Convenţia de la Berna
Locaţie: Pădurea Verde, Pădurea Bistra
Situaţie actuală: specie comună

__________________________________

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank