Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Broasca-de-lac-mare - Pelophylax ridibundus

Este una dintre speciile de broaşte care trăieşte în strânsă legătură cu mediul acvatic, acolo unde apele sunt permanente, mai cu seamă în regiunea joasă. 
Coloritul este foarte variabil făcând imposibilă identificarea speciei fără a fi ţinută în mână. Predomină culoarea verdemăsliniu şi măsliniu-brun, cu o dungă mai deschisă de-a lungul coloanei vertebrale.
Pielea este netedă cu pete  şi dungi mai închise la culoare atât pe partea dorsală cât şi pe cea ventrală. Pe picioare petele sunt sub formă de benzi transversale. În identificarea corectă ne putem folosi fie de sunetul, asemănător unui râs sarcastic pe care masculii îl emit în serile şi nopţile de vară, fie observând dimensiunea tuberculului de la baza celui mai mic deget, care la această specie este redus. Îndoind picioarele posterioare în unghi drept faţă de axul corpului articulaţiile de la baza labei se suprapun. 
Curtarea şi reproducerea încep pe la mijlocul lunii aprilie, ouăle fiind depuse sub formă de grămezi mari ce cad pe fundul apei. Foarte vorace, consumă aproape orice,
de la larve acvatice până la insecte sau chiar peşti. Adulţii, dar şi mormolocii atunci când metamorfoza nu se încheie, hibernează pe fundul apelor, îngropaţi în mâl.
Statut: specia nu este inclusă
Locaţie: Bega, Behela, Lacul Dumbrăviţa, Pescării
Situaţie actuală: specie foarte comună

__________________________________

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Imagine aleatoare

Beregsău Mare - Certificat de naționalitate din 1934

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank