Boarţa - Rhodeus amarus

Femela este puţin mai ştearsă. Peştele este uneori confundat cu exemplare tinere de babuşcă (Rutilus rutilus) sau roşioară (Scardinius erithrophtalmus) dar aceşti peşti au înotătoarea codală cu vârfurile ascuţite, sau chiar cu plătica (Abramis brama) sau batca (Blicca bjoerkna), însă aceştia au corpul mai puternic aplatizat şi niciodată atât de pigmentat.
Primăvara, după dezgheţ, culorile devin foarte intense pentru că începe perioada de reproducere. Femela, printr-un ovipozitor ca o miniconductă, va depune câteva ouă în interiorul scoicilor vii, iar tot acolo se vor dezvolta şi alevinii (puii foarte tineri de peşte). Perioada de depunere se extinde până în luna august pentru că la fiecare depunere femela lasă un număr mic de icre, 8 până la 14.
Întâlnim specia în aproape orice apă stătătoare nepoluată din zona Timişoarei, precum şi în vegetaţia deasă a locurilor liniştite din Bega.
Statut: specia nu este inclusă
Locaţie: Bega, pescărie Ghiroda, lac Dumbrăviţa, Behela, foste canale irigaţii
Situaţie actuală: specie foarte comună
__________________________________
Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate
Timișoara, 2009
Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)