Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Boarţa - Rhodeus amarus

Peşte de mici dimensiuni, trăieşte în ape stătătoare sau lent curgătoare, prin vegetaţia submersă de la maluri.  Forma corpului este armonios echilibrată, aplatizat, cu profiluri simetric curbate. Solzii relativ mari pentru un peşte atât de mărunt, sunt frumos coloraţi mai ales la masculi. Dorsal este pictat în cenuşiualbăstrui, lateral argintiu cu reflexii verde-smarald  şi violacee, înotătoarea dorsală ornamentată cu striuri de culoare închisă iar cea anală roşu-portocaliu.
Femela este puţin mai  ştearsă. Peştele este uneori confundat cu exemplare tinere de babuşcă  (Rutilus rutilus) sau roşioară  (Scardinius erithrophtalmus) dar aceşti peşti au înotătoarea codală cu vârfurile ascuţite, sau chiar cu plătica (Abramis brama) sau batca (Blicca bjoerkna), însă aceştia au corpul mai puternic aplatizat şi niciodată atât de pigmentat. 
Primăvara, după dezgheţ, culorile devin foarte intense pentru că începe perioada de reproducere. Femela, printr-un ovipozitor ca o miniconductă, va depune câteva ouă în interiorul scoicilor vii, iar tot acolo se vor dezvolta şi alevinii (puii foarte tineri de peşte). Perioada de depunere se extinde până în luna august pentru că la fiecare depunere femela lasă un număr mic de icre, 8 până la 14. 
Întâlnim specia în aproape orice apă stătătoare nepoluată din zona Timişoarei, precum şi în vegetaţia deasă a locurilor liniştite din Bega.
Statut: specia nu este inclusă
Locaţie: Bega, pescărie Ghiroda, lac Dumbrăviţa, Behela, foste canale irigaţii
Situaţie actuală: specie foarte comună

 

__________________________________

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

 

Imagine aleatoare

Nerău - Document bisericesc din 1911

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank