Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Biban - Perca fluviatilis

Peşte de apă stătătoare, cel mult lin curgătoare, bibanul populează aproape orice tip de habitat ce se încadrează cerinţelor sale modeste, cantonându-se în vegetaţia de la mal. 
Este un peşte cu talie echilibrată, puţin aplatizat  şi alungit, cu solzi mărunţi  şi aspri, brun-măslinii pe spate, mai deschişi lateral. Din loc în loc este brăzdat cu dungi late transversale, mai lungi sau mai scurte, care se văd mai bine sau mai slab în funcţie de starea peştelui. Dorsal, are două înotătoare, prima cu radii ţepoase şi cu o pată intensă de culoare neagră la capăt iar cea de-a doua cu radii moi. Codala, dar mai intens anala şi ventralele, sunt pigmentate în roşu-portocaliu.
Poate fi confundat cu ghiborţul (Gymnocephalus cernuus), acesta însă are corpul fără benzi verticale sau pată neagră pe înotătoarea dorsală ţepoasă. 
Reproducerea începe în perioada rece, primăvara din martie, continuând până în mai.
Icrele sunt depuse în panglici uneori lungi de până la doi metri  şi late de 2-3 centimetri, agăţate de plantele de la marginea apei. Puii se hrănesc cu plancton iar 26 adulţii cu aproape orice fel de hrană, chiar şi peşte. 
Comun între peştii apelor timişorene, bibanul poate fi găsit atât în Bega cât şi în bălţile, canalele şi eleşteele din apropiere.
Statut: specia nu este inclusă
Locaţie: Bega, pescărie Ghiroda, lac Dumbrăviţa
Situaţie actuală: specie comună

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

Imagine aleatoare

Timișoara - Bd. I. C. Duca - 1937

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank