Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Barbu, Matei - Catedrala Mitropolitană cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi loan Gură de Aur" şi „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş"

 

Zidirea bisericii-catedrală a început în ziua de 16 martie 1936, după un proiect al arhitectului loan D. Traianescu, preţul lucrărilor de construcţie la acea vreme fiind de 35 de milioane de lei. Controlul şi supravegherea lucrărilor i-au revenit tot arhitectului loan D. Traianescu. Stilul arhitectural îmbină tradiţia religioasă bizantină cu cea moldovenească. Pentru executarea lucrărilor de construcţie a fost angajată firma inginerului Tiberiu Eremia, pentru suma de aproximativ 27 de milioane de lei. Din cauza terenului mlăştinos, edificiul stă pe o placă de beton susţinută de 1.116 piloni de beton armat, înfipţi la 20 metri adâncime. Catedrala are lungimea de 63 metri şi lăţimea de 32 metri. Este împodobită cu 11 turle, cea mai înaltă având 90,5 metri.

Pictura Catedralei Mitropolitane din Timişoara este opera maestrului Anastase Demian şi face parte din marile ansambluri monumentale din ţara noastră. Maniera construcţiei este bizantină şi epatează prin decorativismul şi prin caracterul pronunţat narativ, prin precizia structurală a compoziţiilor. Pictura a fost realizată „in fresco”, tempera, ulei şi vitralii, ocupând o suprafaţă de 6000 metri pătraţi. Fiica poetului Ion Minulescu, Maria Laurenţia Minulescu a executat, personal, mozaicul exterior în suprafaţă de 5,25 metri pătraţi. Naosul impresionează datorită arcului pe care este pictată o suită de îngeri, iar centrul naosului este dominat de cupola pe a cărei calotă este pictat „Iisus Pan­tocrator”. Sculpturile în lemn au fost executate de mai mulţi artişti, printre care Ştefan Gajo şi Traian Novac. Cele şapte clopote, realizate de timişoreanul Anton Novotny, au fost armonizate de compozitorul Sabin Drăgoi. Sunetul acestora, cu o rezonanţa deosebită, se aude aproape pe tot cuprinsul Timişoarei. Sfinţirea temeliei bisericii s-a făcut în ziua de 20 decembrie 1936 de către Prea Sfintul Sa dr. Andrei Magieru - episcopul Aradului, aflat în fruntea unui mare sobor de preoţi. La acest eveniment au participat şi reprezentanţii de rang înalt ai autorităţilor civile şi militare, precum şi numeroşi credincioşi din Timişoara şi din satele din apropierea oraşului. În ziua de 28 august 1938 a avut loc sfin­ţirea clopotelor şi a crucilor (realizate în atelierele lui Iacob Schwab) de către Prea Sfinţitul Episcop al Aradului dr. Andrei Magieru, împreună cu un sobor de 400 de preoţi şi enoriaşi din parohiile protopopiatului Timişoara. în ziua de 6 octombrie 1946 a avut loc sfinţirea bisericii devenită catedrală de către Patriarhul Nicodim, în prezenţa primului ministru Petru Groza şi a regelui Mihai I de România, precum şi a altor miniştri şi reprezentanţi de rang înalt ai autorităţilor civile din localitate şi judeţ. În interior, catedrala a fost îmbogăţită cu moaştele mitropolitului Iosif cel Nou, care au fost strămutate de la mănăs­tirea Partoş în anul 1956. Partea de subsol dinspre altar cuprinde necropola mitropoliţilor Banatului, aici fiind înhumat dr. Vasile Lăzărescu, Mitropolit al Banatului între anii 1947-1962.

Din iniţiativa Mitropolitului Banatului, dr. Nicolae Corneanu, s-a hotărât încă din anul 1962 ca subsolul catedralei să găzduiască o colecţie de artă religioasă veche din Banat. Aici se găsesc Noul Testament de la Bălgrad (1648) Cazania lui Varlaam (1643), icoane pe sticlă şi lemn, obiecte bisericeşti de valoare.

Între anii 2003-2006 pictura catedralei mitropolitane a fost curăţită, redându-i-se strălucirea originală.

Administratorul actual al Catedralei Mitropolitane: preot Eugen Murgu.

Slujitori: Preoţii Dumitru Vana, Constantin Micu, Gavrilă Creţa, Dan Dragomir, Eugen Murgu, Cristian Feraru, Vasile Câmpean, Daniel Trăilă, Marius Covaci.

Diaconi: Cristian Constantin, Daniel Gherga, Eugen Goanţă, Vasile Bădescu şi Marian Pârvu.

 

Din volumul: Matei Barbu - Timișoara - Biserici și temple / Kirchen und Tempel / Churches and Temples

Imagine aleatoare

Timișoara - Piața Operei - 1928

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank