Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Barbu, Matei - Biserica de la Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului (Timişoara Nord) cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae''

 

Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Me­dicină Veterinară a Banatului (USAMVB) a pus piatra de temelie pentru biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, la 2 mai 2007. Construcţia a început la 24 februarie 2008, proiectul fiind realizat: arhirectul timişorean, şef de lucrări dr. Gabriel Szekely, care a respecectat stilul neobizantin (cruce greacă înscrisă, cu turla pe naos). Lucrările au fost supravegheate de inginerul Gheorghe Crişan. Prima slujbă în biserica din campusul USAMVB Timişoara a fost săvârşită luni, 6 decembrie 2010. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, părintele Ionel Popescu, vicar administrativ al arhiepiscopiei, alături de părintele paroh Nicolae Belean, au săvârşit întâia Sfântă Liturghie în noul lăcaş de cult. Pr. conf. univ. dr. Nicolae Belean, parohul bisericii, titular al Catedrei de muzică bisericească şi ritual la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Construcţia lăcaşului de cult a fost terminată în roşu în noiembrie 2011 și finalizată la 6 decembrie 2011. Sfinţirea bisericii s-a petrecut la 21 mai 2012. Biserica este de dimensiuni mijlocii (20,50 metri lungime, 12 metri lățime, 15,55 metri înălţime) şi poate primi înjur de 200 de credincioşi. Iconostasul a fost pictat de pictorul moldovean Constantin Popescu, la fel şi icoanele de pe catapeteasmă.

Adresa: Calea Aradului, nr. 119.

Slujitor: preot Nicolae Belean.

 

Din volumul: Matei Barbu - Timișoara - Biserici și temple / Kirchen und Tempel / Churches and Temples

Imagine aleatoare

Cenad - Inundațiile din 1970

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank