Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Barbu, Matei - Biserica din Mehala cu hramul „Înălţarea Domnului"

 

Credincioşii români ortodocşi din cartierul Mehala nu au avut la în­ceput nici biserică, nici preoţi proprii. Trebuinţele duhovniceşti ale credincioşilor de aici au fost satisfăcute de preoţii episcopiei sâr­beşti din Timişoara, întrucât la acea dată românii ortodocşi se aflau sub ierarhia sârbească. Prima biserică ortodoxă din Mehala, despre care există dovezi, a fost terminată la 1791 si era folosită atât de sârbi cât şi de români. Deşi la început relaţiile dintre credincioşii sârbi şi cei români au fost bune, acestea s-au răcit atunci când sârbii au început să nesocotească dreptul de folosire a limbii române în biserică. În urma unor repetate conflicte, care au culminat cu împiedicarea oficierii slujbei de Paşti din anul 1887, românii au părăsit biserica şi, în acelaşi an, înfiinţează, cu aprobarea episcopiei din Arad, parohia ortodoxă română din Mehala.

Pe la începutul secolului XX, românii din Mehala, consolidându-şi starea economică şi coeziunea spirituală, au hotărât (în anul 1909) că a sosit momen­tul pentru construirea unei biserici proprii. Izbucnirea primului război mondial a împiedicat însă realizarea acestei dorinţe. În anul 1924 comitetul consiliului parohial a decis zidirea unei biserici noi. În acelaşi an s-a obţinut de la primăria oraşului, în piaţa Avram Iancu, terenul necesar pentru zidire, în suprafaţă de 3000 metri pătraţi. Planul bisericii este întocmit de prof. dr. ing. Victor Vlad, de la Politehnica din Timişoara, şi de Adrian Suciu, arhitectul şef al oraşului.

Piatra de temelie a fost pusă în 4 octombrie 1925, în cadrul unui serviciu divin oficiat de episcopul Aradului, P.S. Grigore Comsa. La acest eveniment luat parte: Regele Ferdinand I întregitorul de Ţară, regina Maria şi copiii acestora - Carol şi Elena - precum şi numeroase oficialităţi locale, aşa cum au fost prefectul Ioan Oprea şi primarul Timişoarei Lucian Georgevici. Sfinţirea are loc în ziua de 10 octombrie 1937, fiind prezenţi şi episcopul Aradului - P.S. Andrei Magieru şi cel al Oradiei - P.S. Nicolae Popovici.

Clădită din cărămidă, pe temelie de beton, biserica a fost realizată în stil bizantin, cu o cupolă centrală şi şase turnuri, două dintre ele servind ca şi clo­potniţă. Lucrările de zidărie au fost executate de firma Iosif Steiner din Arad. Sculptura uşilor de la iconostas şi două policandre de lemn de tei au fost lucra­te de maestrul Ştefan Gajo din Timişoara. Iconostasul (din zid) este placat cu marmură artificială de culoare roz. Picturi există numai pe iconostas, cupolă şi pe absida altarului, fiind realizate în tempera de către profesorul Catul Bogdan de la Academia de Arte Frumoase din Cluj Napoca. Întreaga lucrare a costat la acea dată 14 milioane lei.

Parohie cu 4.000 de familii şi 10.000 de credincioşi.

Adresa: Piaţa Avram Iancu, nr. 5-6.

Slujitori: preot paroh Sebastian Ardelean. Preoţi: Iulian Marius Şonea, Andrei Lehaci, Gheorghe Itineanţ.

 

Din volumul: Matei Barbu - Timișoara - Biserici și temple / Kirchen und Tempel / Churches and Temples

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank