Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Barbu, Matei - Biserica din Iosefin cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”

 

La 25 ianuarie 1902, credinciosul Iacob Marian şi soţia sa Lenea şi-au donat averea Consistoriului diecezian Arad, în scopul zidirii unei biserici parohiale în cartierul Iosefin şi a întreţinerii unei şcoli confesionale, cei doi soţi fiind consideraţi pe bună dreptate primii ctitori ai acestei parohii. Avocatul filantrop Emanuil Ungureanu a cerut municipalităţii timişorene terenul de 1319,8 metri pătraţi din piaţa Alexandru Mocioni, nr. 9 (fostă Küttl) în vederea zidirii unei biserici şi a unei case parohiale şi a altor edificii bisericeşti. Primăria a donat terenul parohiei în şedinţa din 29 iulie 1925. La 22 iulie 1927, adunarea parohială l-a ales ca paroh pe preotul Ioan Imbroane, profesor de religie la liceul de fete „Carmen Sylva” din Timişoara. Originar din satul Coşteiu din apropierea Vârşeţului, preotul Ioan Imbroane a întemeiat corul bisericesc „Doina Banatului”, condus de mu­zicologul Nicolae Ursu, a înfiinţat societatea caritativă a femeilor „Regina Maria”, un dispensar medical care a funcţionat cu sprijinul medicilor din parohia Iosefin, tot el fiind cel care a sprijinit amenajarea unui teren sportiv pe malul canalului Bega „pentru ca tineretul să aibă loc de distracţii sub supravegherea Bisericii”, după cum consemnează Condica parohială, la pagina 8.

Actul de punere a pietrei de temelie şi de sfinţire a locului bisericii a fost săvârşit de către Episcopul Aradului P.S. dr. Grigorie Comşa la 8 sep­tembrie 1931, asistat fiind de arhimandritul Policarp Moruşca, de dr. Vasile Lăzărescu, viitor Mitropolit al Banatului, de preotul paroh Ioan Imbroane şi de numeroase alte feţe bisericeşti. În anul 1932 biserica a fost terminată până la acoperiş. În acelaşi an s-a încheiat şi construcţia casei parohiale, care a găzduit la parter oficiul parohial şi pe cel protopopesc. Până la această dată serviciile di­vine se oficiau în clădirea şcolii primare din strada General Ion Dragalina, nr. 8. Proiectul bisericii a fost realizat de profesorul inginer Victor Vlad, iar con­structor antreprenor a fost inginerul Constantin Purcariu. Lucrările de zidire şi înzestrare a bisericii au fost terminate în 1936, iar la data de 8 septembrie, într-un cadru solemn, biserica a fost sfinţită de către Episcopul Aradului, P.S. Andrei Magieru, aflat în fruntea unui sobor de 22 de preoţi. Răspunsurile li­turgice au fost date de corul românesc din localitatea Coştei (Banatul sârbesc), localitatea de baştină a protopopului Ioan Imbroane.

Biserica a fost clădită din cărămidă, în formă de navă, capacitatea ei fiind de aproximativ 1500 de persoane. In interior arhitectura seamănă cu renumita biserică Sfânta Sofia din Constantinopol, având o cupolă centrală-bizantină-înaltă de 20 metri - acoperită cu tablă, reeditând stilul tradiţional mănăstiresc, cu clopotniţă aparte în profil de piramidă trunchiată, cu contra­forturi şi patru balcoane evazate, înalte de 33 metri. Pictura murală „in fresco” a fost executată între anii 1935 - 1936 de către pictorii Catul Bogdan – absida altarului - şi Ioachim Miloia - cupola centrală şi bolta semicilindrică, precum fi pictura iconostasului. Iconostasul, candelabrul şi mormântul Domnului, în stilul baptisteriului de la Curtea de Argeş, au fost sculptate în lemn de tei de maestrul Ştefan Gajo. Tronurile, stranele şi scaunele din biserică au fost sculp­tate în lemn de stejar, cu aceleaşi modele ca şi iconostasul, de maestrul ebenist timişorean Traian Novac. Pardoseala bisericii este din marmoră albă de Ruşchiţa cu modele de cruce din marmoră roz. Altarul înălţat cu şapte trepte şi balustrade din marmură albă ilustrează cele şapte taine şi darurile Sfântului Duh. Mormântul primului paroh ales protopop, Ioan Imbroane, se află în subsolul altarului sub o placă de marmură sculptată cu un chenar cu crini. Pictura interioară a mai fost completată cu optsprezece picturi în frescă, executate de către pictorul Anastasie Demian în anul 1957.

Biserica a fost sfinţită pentru a doua oară, după o renovare interioară, de către Mitropolitul Banatului I.P.S. dr. Vasile Lăzărescu, la 22 decembrie 1958. Între 1983-1985 pictura a fost spălată şi restaurată de pictorul lugojan Vasile Jurca, care adaugă alte scene în „tempera” şi „in fresco”, fiind ajutat de pictorii Cornelia (Neli) Grozdan, Ioan (Nuţu) Someşan, Ioan şi Ana Pitic- Bădilă, Dan Caceu, Virgil Miloia ş.a. Mobilierul şi chivotul din Sfântul Altar au tost realizate între anii 2001-2002 de sculptorul Ilie Sârbu din Caransebeş.

În curtea bisericii a fost inaugurată în anul 2007 o „Galerie a persona­lităţilor”, şi anume busturile marilor personalităţi bănăţene care au ctitorit sau au contribuit la ridicarea şi strălucirea lăcaşului de cult în care au slujit mitropoliţii dr. Vasile Lăzărescu şi dr. Nicolae Corneanu, dar şi episcopii vicari ai Timişoarei. Este vorba de busturile lui Emanuil Ungureanu, Iacob Marian, Victor Vlad, Ioan Imbroane, Ioachim Miloia, lucrări realizate de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu.

Parohie cu 2.250 de familii şi 6.200 de credincioşi.

Adresa: Piaţa Alexandru Mocioni, nr. 9.

Slujitori: preot paroh Ionel Popescu (vicar administrativ la Arhie­piscopia Timişoarei), preoţi IoanTămaş, Florin Carebia, Eugen Babescu şi Valentin Boancheș.

 

Din volumul: Matei Barbu - Timișoara - Biserici și temple / Kirchen und Tempel / Churches and Temples

Imagine aleatoare

Sânnicolau Mare, la început de secol XX (VI)

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank