Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Barbu, Matei - Biserica din Freidorf cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt"

 

La 14 octombrie 1936 s-a înfiinţat în Freidorf Capela ortodoxă ro­mână, amenajată într-o sală din clădirea şcolii de stat, numărul cre­dincioşilor ortodocşi români trecând de o sută. Cu acea ocazie s-a celebrat şi primul serviciu divin, ţinut de preotul Aurel Brancu din satul Utvin. În anul 1945 s-a cumpărat un teren pentru zidirea sfin­tei biserici din donaţia de 3 000 000 de lei făcută de Martin B. Frânghianu, directorul de atunci al Fabricii de Zahăr din Freidorf. În anul 1948, prin osârdia preotului paroh Alexandru Bălaşiu şi a primăriei, s-au cumpărat 25 000 de bucăţi de cărămidă arsă care s-au depozitat pe platoul viitoarei biserici. Un an mai târziu, enoriaşii au fost nevoiţi să mute capela din incinta şcolii primare din sat într-o casă de pe strada XV (Strada principală) nr.l, imobil pe care Pa­rohia ortodoxă română din Freidorf l-a cumpărat în anul 1950 cu suma de 100 . 00 de lei de la Ioan Lutz. În anul 1953 uşile iconostasului din Sfânta Capelă au fost pictate de preotul Iacobescu din Timişoara. În anul 1962, parohia din Freidorf s-a contopit cu cea din cartierul Iosefin.

Actuala biserică a fost înălţată între anii 1975-1980 după planurile arhitectului Dumitru Ţăranu. Lăcaşul de cult reflectă stilul arhitectural bizan­tin, purtând însă şi evidente elemente româneşti. Lucrările de construcţie au rost coordonate de protopopul Alexandru Nicolici. Pictura „in fresco” a fost realizată de pictorii Ioan Sulea Goij şi Ioan (Nuţu) Someşan. A fost sfinţită in 6 iulie 1980 de către I.P.S.dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului şi P.S. Timotei Lugojanul, la acea vreme Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timi­şoarei.

Parohia Ortodoxă din Freidorf - Timişoara, cu sprijinul Comitetului de femei, organizează anual o întâlnire dedicată persoanelor vârstnice, sărbătoare marcată la 1 octombrie. De altfel, activitatea în acest sens are vechi tradiţii la Freidorf. Societatea Femeilor Ortodoxe l-a sprijinit pe părintele paroh Simeon Lugojan în organizarea în anul 1940, de hramul bisericii, a primei Rugi cu toate obiceiurile din Banat, iar în anul 1941, în frunte cu maica preoteasă Anghelina Lojan, membrele Societăţii au confecţionat un prapore sfinţit de Prea Onorabilul Părinte Protopop Iconom Stavrofor dr. Patrichie Ţiucra.

Parohie cu 970 de familii şi 2.790 de credincioşi.

Adresa: str. Ardealul, nr. 62.

Slujitori: Preot paroh Mircea Lăutaş, Preoţi Emanoil Petrulescu, Mircea Rosoiu si Ioan D. Țârnea.

 

Din volumul: Matei Barbu - Timișoara - Biserici și temple / Kirchen und Tempel / Churches and Temples

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank