Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Barbu, Matei - Biserica din Fratelia cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”

 

Teritoriul pe care se află astăzi parohia Fratelia a aparţinut până în anul 1904 comunei Chişoda şi era proprietatea unui moşier pe nume Leitner. Românii de religie ortodoxă, aşezaţi în această parte în jurul anului 1925, peste 500 de suflete, au aparţinut bisericeşte de parohia Chişoda. Primul preot al parohiei din Fratelia, Gheorghe Tocitu, ales la data de 1 octombrie 1928, a fost cel care s-a ostenit pentru ca şi credincioşii bisericii ortodoxe române să aibă un loc de închinare. Acesta a încercat să adune fondurile necesare zidirii unei biserici, însă o scurtă şi grea suferinţă l-a răpus în ziua de 11 mai 1936. Ca urmare, planul de zidire a fost amânat.

La data de 1 noiembrie 1936 a fost numit preot Victor Faur care a demarat lucrările de construcţie a bisericii, punându-i piatra de temelie la 22 septembrie 1940. Planurile bisericii au fost realizate de arhitectul Silvestru Rafiroiu, iar lucrările de zidărie au fost făcute de firma lui William Koch. Cel de-al doilea război mondial şi greutăţile materiale postbelice au făcut ca lucrările de construcţie să fie îngreunate. Abia în anul 1963 s-a lucrat la interi­orul bisericii, la cupola mare, la instalaţia de curent electric şi la aşezarea uşilor de stejar de la intrarea principală şi de la cele două intrări laterale. Preoţi erau Dimitrie Botău şi Gheorghe Albu, oficiul parohial fiindu-i încredinţat la 1 iulie 1963 preotului Dimitrie Botău. În anul 1964 au fost terminate lucrările în interiorul bisericii. În dimineaţa Floriilor din ziua de 26 aprilie 1964 a fost sfinţită prima biserică ortodoxă din Fratelia, de către I.P.S dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

Lăcaşul de cult este ridicat în stil bizantin, are o cupolă masivă şi două turnuri în zona intrării pricipale. Pereţii exteriori sunt decoraţi cu cărămidă roşie aparentă. Picturile din interiorul bisericii, realizate între anii 1983 -1984, în tehnica frescă, de către pictorul bisericesc Vasile Munteanu din Covasna, ajutat de Sorin Hosu din Cociuba (Bihor) şi Silviu Dârstaru din Timişoara, au fost sfinţite în anul 1985.

Parohie cu 5.030 de familii şi 20.450 de credincioşi.

Adresa: Str. Chişodei, nr. 1.

Slujitori: Preoţi Ioan Drăgănescu, Iosif Ciocloda, Ioan Bălăngean, Alexandru Ranca.

Din volumul: Matei Barbu - Timișoara - Biserici și temple / Kirchen und Tempel / Churches and Temples

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank