Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Barbu, Matei - Biserica din Cetate cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie"

 

În anul 1921 confesorul militar al Garnizoanei Timişoara a solicitat un teren sau o clădire, pentru construirea unei Biserici Militare în Timişoa­ra. Biroul Construcţiilor şi Domeniilor Militare i-a repartizat o clădire din Parcul Spitalului Militar, fost depozit de pulbere, clădire datată pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. De altfel, utilizând ca sursă principală informaţii cu privire la evoluţia urbanistică a municipiului Timişoara lucră­rii arhitectului Mihai Opriş, „TIMIŞOARA - Mică monografie urbanistică”, viitura Tehnică Bucureşti, 1987, se poate observa pe „Planul zonei Spitalului Militar de la 14 septembrie 1776” existenţa la vest de acesta a construcţiei, relativ în forma actuală, plasată în zona centrală a vechiului Bastion Eugen. După robusteţea structurii clădirii se poate deduce că aceasta a fost ridicată în secolul în XVIII-lea, probabil odată cu Bastionul Eugen sau cu puţin timp înainte de realizarea Spitalului Garnizoanei (actualmente Spitalul Militar).

Până în anul 1918 clădirea a funcţionat ca şi capelă catolică, fiind în folosinţa trupelor austro-ungare. Conform datelor de pe placa comemorativă exterioară din stânga intrării principale, în 1919 au început amenajările ca şi bierică ortodoxă militară. Preotul căpitan Stoica, confesorul Garnizoanei Timişoara, a fost autorizat să strângă fondurile băneşti prin 800 de liste de subscripţie, liste care au fost vizate de un delegat al Prefecturii Poliţiei. Listele au circulat pe tot cuprinsul oraşului Timişoara, între 31 octombrie 1930 şi 10 noiembrie 1931. Lucrările de transformare şi amenajare au demarat în anul 1932 şi au fost făcute de soldaţii meseriaşi din Garnizoană, Pictura icoanelor iconostasul au fost executate de pictorul Gheorghe Baba din Teiuş - Caransebeş. Lucrările de sculptură la iconostas, uşile de la intrare şi de la policandre tost făcute de elevii de la Şcoala de Artă şi Meserii din Timişoara, sub conducerea sculptorului Dezideriu Novac. Biserica Militară a fost sfinţită cu hramul „Sfânta înviere a Domnului nostru Isus Hristos” la 21 aprilie 1935, în Duminica Floriilor, de către Episcopul Militar de Alba-Iulia dr. Ioan Stoia şi Episcopul dr. Grigore Comşa al Aradului.

În perioada 1948-1999 biserica a fost închisă, fiind transformată în depozit pentru legume şi fructe. În anul 1999 primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu şi-a dat acordul pentru reamenajarea capelei militare. În 26 octom­brie 2000 capela a fost resfinţită de către I.P.S. dr. Nicolae Corneanu, Mitro­politul Banatului, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Lăcaşul, unul fără turlă, cu clopotniţă de lemn aflată în exterior, în partea dreaptă a clădirii, a fost pictat mural „in fresco” între anii 2000-2003 de pictorii Ioan Bădilă şi Ana Pitic-Bădilă. În anul 2008, pe lângă biserica militară a fost înfiinţată Parohia Timişoara Cetate, preot paroh fiind numit părintele Marcel Vlaicu.

Adresa: Piaţa 700.

Slujitori: preot paroh Marcel Vlaicu, preoţi George Dimoiu şi Ioan Vasiescu, preot militar Radu Bogdan, diacon Laurian Popa.

 

Din volumul: Matei Barbu - Timișoara - Biserici și temple / Kirchen und Tempel / Churches and Temples

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank