Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Băluţescu, Ramona - Manastirea sarbeasca "Sfantul Gheorghe" si-a mai trecut in istorie o zi luminata

 

Sarbatoare la Manastirea
Manastirea sarbeasca "Sfantul Gheorghe" si-a mai trecut in istorie o zi luminata

Exista un moment de invatatura pentru toate, in viata, si important e doar sa nu treci pe langa el, fara sa-l folosesti. Am realizat asta inca o data la inceputul saptamanii, avand bucuria de a fi alaturi de o comunitate despre care cu totii stim ca exista dar, probabil, putini "impanam" aceasta stiinta si cu date concrete despre momentele esentiale din viata ei. Vorbim despre sarbii din Banat, si nu despre cei care conduc organizatii politice si al caror glas il auzim venind dinspre Parlament, ci al sarbului simplu, de rand, cu care ne dam buna ziua cu drag, in Banat, si care are si el, ca si oricine altcineva, momentele sale de bucurie marcate cu rosu in calendar, daca ne referim la aspectul vietii spirituale.
Trei tari, doi episcopi, o zi de bucurie
Iar sarbul de rand l-a sarbatorit, de curand, pe Sfantul Gheorghe, dupa calendarul vechi (adica, la 13 zile dupa ce si ortodocsii romani o facusera) si nu oricum – avand in judetul Timis si o manastire cu hramul acestui sfant –, ci printr-o intalnire ce a strans laolalta, in satul Manastirea, doi episcopi, preoti invitati, diplomati, politicieni si numerosi etnici sarbi si prieteni ai acestora, veniti nu doar din mai multe judete, ci si din alte tari.
Slujba a fost tinuta de Prea Sfintia Sa Lukijan, episcop care-i conduce atat pe credinciosii ortodocsi sarbi din Budapesta, cat si pe cei din Banat, impreuna cu Prea Sfintia Sa Paisie Lugojanul, episcop vicar din cadrul Mitropoliei Banatului, a Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care s-a inconjurat de trei ori biserica, impreuna cu credinciosii.
In spiritul ecumenic care, de cele mai multe ori, este cel ce predomina peste sentimentele credinciosilor din Banat, episcopii care au tinut slujba s-au adresat celor de fata folosind atat limba sarba, cat si romana si maghiara, dat fiind ca atat preotii participanti la slujba, cat si credinciosii veneau din Romania, Serbia si Ungaria.
Desfasurata pe o vreme minunata, ceremonia sarbatoririi hramului la biserica Manastirii "Sfantul Gheorghe" s-a incheiat cu taierea traditionala a colacilor care fusesera pregatiti cu aceasta ocazie. Apoi s-au impartit oua rosii si cozonaci si, pentru cei veniti de la mai mare distanta, s-au intins mesele. Ca un semn ca eram intr-un loc cu oameni buni, dupa cum se spune, cateva randunici ne-au insotit tot timpul miscarile din curtea manastirii.
O limba comuna infailibila : bucuria de a fi impreuna
Dupa masa de pranz, Prea Sfintitul Lukijan a avut bunavointa de a schimba cateva cuvinte cu cei care participasera la ceremonie. Dat fiind ca nu cunoastem limba sarba, ne-am adresat episcopului in maghiara, limba pe care amandoi o cunoastem "dupa ureche", multumindu-i pentru prezenta deosebita din timpul slujbei, pentru care nu era nevoie de prea multe cuvinte ca sa te poti bucura de ea. Fire joviala si comunicativa, Prea Sfintia Sa Lukijan s-a declarat entuziasmat ca, iata, pana la urma, nici barierele de limba nu sunt de netrecut, razand din toata inima de poticnelile pe care le aveam in comunicare, dar care nu ne-au oprit sa putem schimba cateva ganduri.
Prea Sfintia Sa Paisie ne-a declarat, dupa terminarea evenimentului, ca a participat la aceasta sarbatorire a hramului bisericii din incredintarea Inalt Prea Sfintitului Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, ca nu este prima data cand a fost prezent in acest locas de cult si ca se bucura ca a putut fi alaturi de credinciosii sarbi.
Si asa a luat sfarsit o intalnire pusa sub semnul ecumenismului, undeva, pe un drum de tara din judet, intr-un loc care, la inceperea slujbei, nu avea decat o banda asfaltata care sa duca spre manastire, care, dupa pranz, deja progresase cu banda de asfalt numarul doi. Loc pe langa care trecusem de zeci de ori, pe drumul dinspre Timisoara spre Resita, si nu stiam ca ascunde o manastire frumoasa, dublata de multa-multa credinta care a facut-o sa ajunga, prin sute de ani, pana la noi.
A infruntat istoria cu ajutorul credinciosilor
Manastirea "Sfantul Gheorghe" din satul Manastirea, de langa Birda, este una dintre cele cinci pe care etnicii sarbi le au in Romania. Veche de cinci secole, istoria nu a ferit-o de intamplari prin care doar cu greutate te poti strecura dar, cu ajutorul credinciosilor, a ajuns la vremuri mai bune.
In 1951, a fost distrusa icoana care il reprezenta pe Sfantul Gheorghe si care era pozitionata pe frontispiciul cladirii dar, azi, o reprezentare noua a celui despre care patristica spune ca a biruit balaurul domina intrarea spre biserica si spre incinta manastirii. La inceputul anilor ’50, manastirea a fost ocupata de armata, atunci disparand si parte din obiectele aflate in patrimoniul lacasului de cult. Mai apoi, pentru mai mult de trei decenii, in manastire au functionat birourile C.A.P.-ului si, pentru doua dintre aceste decenii, o parte dintre constructiile care formeaza manastirea au fost folosite ca depozite de furaje de catre COMTIM.
Cu toate acestea, lacasul de cult se mandreste cu faptul ca aici exista moaste ale Sfantului Gheorghe, unii credinciosi spunand ca este vorba chiar de craniul lui.
______________
 
Timpolis, 8-11 mai 2008

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank