Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Băluţescu, Ramona - In Giroc se citeste si vara

 

E vara, din cate stiu s-a terminat si ceva campionat de fotbal super-important si interesant, pentru unii, nu se anunta nicio revolutie imediata, nici un pterodactil nu survoleaza cerul Romaniei si, deci, e cam plictiseala. Ce face romanul in aceasta situatie? Eventual... citeste? Nu radeti, exista oameni care inca citesc. Si nu doar in Timisoara, ci si pe la sate, comune, orase mai mici.
Ce inseamna 15.000 de cititori?
Sa o luam cu inceputul, adica sa pornim de la Timisoara si de la Biblioteca Judeteana Timis. Aici sunt inscrisi 15.378 de utilizatori dintre care 8.685 sunt elevi. Dintr-un comunicat pe care personalul de la Biblioteca Judeteana Timis ni l-a transmis reiese ca utilizatorii solicita beletristica intr-un procent de 52% , bibliografie scolara 25%, istorie si filosofie 10%, literatura de specialitate 8%, alte domenii 5%. Asta se intampla intr-un oras mare, cu pretentii, cu edituri, cu scriitori, dar si cu un Bastion care e in renovare si deci partea de biblioteca de acolo a devenit itineranta. O vreme. E mult, e putin? Sunt timisorenii interesati sa citeasca sau codasi? Greu de spus, neavand date din alte orase mari. Oricum, un oras fara o biblioteca nu ar mai fi oras. Iar noi avem Biblioteca Judeteana, dar si alte biblioteci, de la cele ale unor institutii pana la bibliotecile existente in cadrul institutelor culturale din Timisoara.
Bibliotecile comunale
Dar cum sta situatia la tara? Oameni civilizati, asezati, cultivati nu exista numai la oras. Oameni care sa puna mana pe o carte nu ca sa faca, sa zicem, cornete, sau sa impacheteze ceva in paginile ei ci, pur si simplu, ca sa o citeasca. Exista biblioteci comunale, dar exista si televizor, birt si chiar internet. Oare cum "devine chestia" intr-o biblioteca de comuna?
Tot de la Biblioteca Judeteana Timis aflam ca bibliotecile comunale apartin doar metodologic de biblioteca din Timisoara, in baza Legii 334/ 2002 si ca tin de consiliile locale ale comunelor in care fiinteaza. Asa ca Biblioteca Judeteana le mai trimite carti, mai ajuta bibliotecarii cu cate un curs de specialitate dar, in rest, sarcina mentinerii bibliotecilor cade pe umerii primariilor.
In cele 75 de biblioteci comunale care functioneaza in Timis, cererea de carte este impartita astfel : se cer, dupa continut, carti de filosofie 1,71 %, harti, dictionare si enciclopedii 1,66%, stiinte sociale 2,3 %, religie 1,16 %, stiinte ale naturii 1,27%, medicina 1,87 %, inginerie, tehnica 0,78 %, agricultura 2,43 %, arta, sport 2,69 %, filologie, lingvistica 1,27 %, literatura universala 24,58 %, geografie, istorie 5,38 %.
Daca arunci un ochi in imediata apropiere a Timisoarei, poti incerca sa surprinzi o "ilustrata" a pulsului unei biblioteci care nu tine de oras mare, de fite, de ganduri universitare. Asa ca am incercat sa vedem ce se intampla, vara, cu Remetea, cu Ghiroda, cu Girocul - adica, desigur, cu bibliotecile lor.
Ghiroda stagneaza, Remetea la fel
La biblioteca din Ghiroda nu este telefon, asa ca trebuie sa se sune, ca pentru o multime de alte biblioteci de comuna, la consiliul local. De unde aflu ca bibliotecara este in concediu pana prin august. Bun, si o inlocuieste cineva? Nu. Asa ca... raman birtul, televizorul propriu si, eventual Internetul, pentru cei din Ghiroda. La Remetea exista un fond de carte de circa 3800 - 4000 de unitati de biblioteca (ziare, CD-uri, carti), dar... nu au bibliotecar, de cateva luni. Oricum, e vara, e cald, ar fi fost timpul concediilor deci...
Cu toate acestea, am mai mult noroc la Giroc. Mi se spune ca biblioteca din comuna a fost mutata la scoala. Nu stiu unde e scoala, in Giroc, si deja am trecut de Politie si de o biserica mare, asa ca... mai bine intrebam. Doi tineri trec pe-aproape de masina asa ca intrebam de scoala si dam de doua fete lungi si zapacite. Scoala? Da, scoala, chestia aia unde se invata. Ma intreb astia unde Dumnezeu au petrecut timpul intre 6 si, macar, 14 ani... Pana la urma ne arata ceva spre stanga.
O biblioteca moderna, luminoasa
Gasim scoala. E mare, frumoasa, primitoare. Dau si de cineva care sa ma indrume pana la biblioteca, unde este Mariana Traila. Imi spune ca de trei ani s-a mutat biblioteca ei aici, ca imparte locul cu cea a scolii, ca tin cartile impreuna, ca asa este mai bine pentru elevi si pentru cei care vin din afara de scoala si vor sa citeasca. Vin chiar si din oras. Au nevoie de o carte anume, suna, se intereseaza, vin, li se face fisa si... s-au scos : au cartea dorita.
Exista si un bibliotecar al scolii, chiar directorul de acolo, Octavian Gruita. Daca nu este unul dintre bibliotecari, este celalalt, si astfel in Giroc se poate citi si vara. Si ce citeste omul, aici? "Predomina bibliografia scolara, apoi se mai cere beletristica, literatura romana, engleza. Avem un fond de carte de 3000 de volume, la care se adauga cele 2040 ale scolii", spune doamna Traila.
Au existat si aici mode, ca si in orice alt loc. Una dintre cartile cele mai frecate, anul trecut, si asta la modul propriu, din cauza manipularii, a fost "Codul lui Da Vinci", de Dan Brown. Bibliotecara imi spune ca doritorii pornesc mai degraba de la film, pe care il vad, le place, si atunci vin sa intrebe daca exista si o carte cu numele acela. Moda anului acesta a vizat volumul "Sangele sfant si Sfantul Graal". O intreb pe doamna Traila cine vine vara la biblioteca si daca are musterii. Imi spune ca au fost, in ultimele trei zile, o fata care e premianta, femeia de serviciu care are fata la liceu si doua-trei eleve care au adus niste carti. Cine spunea ca fetele nu sunt mai studioase? Grosul incepe sa vina de la 1 septembrie.
Plecam spre oras, pe stanga e un birt elaborat, cu o curte mare si cu tot felul de brizbrizuri atragatoare. Numar din goana masinii vreo 8 oameni, desi nu e nici ora 13. Am senzatia ca, totusi, birtul este un loc ceva mai interesant decat biblioteca... Poate pentru ca un volum lichid se termina mai repede...
____________________
Timpolis 10-13 iulie 2008

Imagine aleatoare

Reşiţa în imagini (1)

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank