Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Baiski, Dușan - Emigranții din Cenad

În perioada cuprinsă între anii 1892-1924, pe Insula Ellis (Ellis Island) din New York au debarcat peste 22 de milioane de imigranți, aici funcționând un centru de imigrare, deschis în 1892 și închis în 1954. Actualmente, Ellis Island și Liberty Island, pe care se află faimoasa statuie a Libertății, dăruită americanilor de către francezi, alcătuiesc Monumentul Național Statuia Libertății. Printre cele 22 de milioane de persoane, cam cât întreaga populației a României la un loc, s-au aflat și mulți cenăzeni de toate etniile. Ce anume i-a împins să emigreze? În primul rând sărăcia sau dorința pentru o viață mai bună.

Există astăzi baze de date care permit căutarea imigranților după nume, loc de naștere, vaporul cu care au călătorit, portul din care au plecat etc. Printre cele mai importante se află și cea de la adresa de Internet www.ellisisland.org dar, ca și celelalte, oferă acces gratuit limitat. De asemenea, voluntarii mormoni care au lucrat la transcopierea datelor de pe listele de pasageri pe suport digital au comis destul de multe greșeli, datorate în mare parte și caligrafiei defectuoase, astfel că a întocmi o listă cu numele cenăzenilor emigrați în America este o treabă costisitoare din toate punctele de vedere.

Din cele câteva date obținute prin căutare, am constatat că vârsta imigranților cenăzeni nu a fost un impediment, dovadă și cazul unora din cei 15 cenăzeni care s-au îmbarcat în portul italian Fiume pe nava „Pannonia“ și au debarcat pe Insula Ellis la 12 decembrie 1905, destinația lor fiind Philadelphia. Iată lista acestora: Dornbach Borbala (62 ani), Korek Antal (3 ani), Korek Erzsebet (27 ani), Waltrich Janos (37 ani), Waltrich Kata (36 ani), Weimer Antal (11 ani), Weimer Borbala (65 ani), Weimer Eva (14 ani), Weimer Janos (9 ani), Weimer Janos (40 ani), Weimer Kata (40 ani),  Wenner Antal (35 ani), Wenner Borbala (34 ani), Wenner Erzsebet (8 ani), Wenner Jano (11 ani).  Pe lista celor 2127 pasageri care au călătorit cu „Pannonia“, numele erau grupate, astfel că putem considera că a fost vorba de familii.

Câteva luni mai târziu, pe 1 mai 1906, la cheiurile Insulei Ellis acostează vasul de pasageri „Vaderland“, plecat pe 21 aprilie 1906 din portul Antwerp din Belgia, cu 1400 de pasageri la bord. Printre aceștia se află și patru tineri din Cenadul Sârbesc (Szerb Csanad): Anabring Matyas (19 ani), Korek Janos (17 ani) Korek Miklos (19 ani), Kurt Terez (16 ani). Desigur putem face acum doar simple speculații privind motivele care i-au determinat să plece pe un asemenea drum: tinerețea, dorința de aventură, o poveste de dragoste între Terez și unul dintre, probabil, frații Korek ori Matyas. Ori, în cazul fraților Korek – întregirea familiei, fiindcă pe vasul „Panonia“ au mai existat doi Korek. Întrebarea este cum au ajuns până la Antwerp? Cât costa un bilet pe „Vaderland“? Sperăm însă că și-au împlinit visul în noua lor patrie și n-au avut soarta vaporului care i-a dus până acolo, acesta fiind torpilat la 4 mai 1917, în largul coastelor irlandeze, de un submarin german.

Un alt vapor, pe nume „Kronprinz Wilhelm“, plecat din portul Bremen, sosește pe Insula Ellis pe 3 septembrie 1907, cu 1080 de pasageri, dintre care patru cenăzeni: Aubermann Peter (25 ani), Aubermann Rosa (20 ani), Kausch Anna (18 ani), Kausch Michael (25 ani).

Și listele continuă. Ne oprim aici, în speranța că, poate cândva, cineva va avea destui bani și destul timp să scotocească printre cele peste 22 de milioane nume de imigranți în S.U.A. din perioada  1892-1924 și să-i găsească pe toți cei născuți în Cenad.

 „Cenăzeanul“ nr. 3/2011

Imagine aleatoare

Grabaţ, sigiliul localităţii (c)

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank