Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Avatul - Aspius aspius

Trăiește atât în apele curgătoare cât și în cele stagnante mari, de la șes până la zona colinară. Este un pește foarte activ ziua vânând în grupuri mici mai ales pești tineri.
Este un pește masiv, cu alură de prădător, ce aduce la formă cu o torpilă. Corpul este alungit și puțin comprimat lateral, înotătoarele puternice și nepigmentate.
Solzii sunt mărunți, cei de pe partea dorsală brun-cenușiu cu reflexii albăstrui iar pe flancuri argintii, nu foarte lucios.
Icrele sunt depuse primăvara, în aprilie-mai, pe substrat tare, atât în bălți cât și în ape curgătoare. Hrana constă din insecte și larve până la o vârstă la care poate să prindă și să înghită pești mici, de atunci devenind prădător.
Frecvent în Bega unde prezența lui este trădată de valurile de pește mic care se aruncă în toate direcțiile la suprafața apei, atunci când avatul își face rost de mâncare. Apare și în pescăriile ce se alimentează cu apă direct din Bega dar lipsește din bălți și din  fostele canale de irigații.
Statut: Directiva Habitate (Anexa 2), Convenția de la Berna (Anexa 3)
Locație: Bega, rar în pescărie Ghiroda
Situație actuală: specie comună

 

__________________________________

Lucian Pârvulescu - Raport cu privire la fauna de pești, amfibieni și reptile din Timișoara și zonele imediat învecinate

Timișoara, 2009

Sursa: Primăria Timișoara (Direcția de Mediu)

 

Imagine aleatoare

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank