Enciclopedia Banatului

Български English Français Deutsch  Magyar Română Српски 

BANATERRA (română)

Site-uri partenere

Copyright © 2006-2015. Asociatia Banaterra. Toate drepturile rezervate.

Auşel-cu-cap-galben - Regulus regulus

Auşelul măsoară din vârful docului la capătul cozii nu puţin mai mult de nouă centimetri, performând doar cu şase grame în greutate. Cum se vede, este cea mai mică zburătoare de la noi din ţară. Pasăre pe cât de măruntă, pe atât de activă însă. Explorează coronamentul coniferelor la munte, unde de altfel este la ea acasă, cercetează pe potrivă foliatura arborilor cu frunze la şes, ţinut în care apare tot mai des spre sfârşitul toamnei şi iama dar, nu numai.

Coloritul de fond este oliv cu o dungă galbenă, lată, pe creştet, mărginită cu negru. Se aseamănă foarte bine cu auşelul sprâncenat (Regulus ignicapillus) care însă apare ceva mai rar în câmpia Banatului şi care are o sprânceană albă evidentă. Cuibul aproape minuscul este fixat, în pădurile de conifere, la extremitatea unei crengi, şi este căptuşit cu licheni ceea ce îl face aproape imposibil de observat.

Se hrăneşte cu insecte, larvele şi ouăle acestora, pe care le caută neîntrerupt sub şi pe scoarţa ramurilor.

În Timişoara apare prin parcurile cu arbori numai iarna, ca parte componentă a stolurilor mixte eratice alături de piţigoii de toate neamurile, pănţăruşi, măcălendrii, mierle, chiar şi gaiţe, lioată gălăgioasă hoinărind neostenită în căutare de hrană.

Fonemele produse de auşei sunt ca o şoaptă liniară, subţire, de frecvenţă înaltă, atingând deseori pragul ultrasunetelor.

 

Foto: Lucian Pârvulescu

 

Sursa: Timişoara şi păsările ei“ – Dan Stănescu – Lucian Pârvulescu

Editura „Tempus“, Timişoara - 2008

 

Imagine aleatoare

Chișoda - Biserica romano-catolică

Sondaj

Sondaj de opinie privind interesul față de istoria recentă a Banatului (1938-1956) - Posibile titluri de cărți:
Română
  • 2196 imagini
  • 4170 articole

Display Pagerank