Miért „BANATerra“? 

Elsősorban azért, mert a Bánság (néha Bánát) megérdemel egy ilyen jellegű ismertetést. Elérkezettnek láttuk az időt, hogy összegyűjtsük és ismertessük a Bánsági emberekről, helyekről, helyiségekről szóló anyagokat, dokumentumokat, képeket. Célunk, hogy azok akik olvassák vagy nézik ezeket az oldalakat megismerjék ezt az igen gazdag történelemmel és hagyományokkal rendelkező térséget. Mert, végső soron, valakinek (vagy valakiknek) ezt meg kellett tennie. Természetesen minden kezdet nehéz, főleg egy ilyen óriási méretű munka elvégzése akár reménytelennek is tűnhet. Megkérdezték, hogy például miért nem neveztük el "Bánsági Enciklopédiának"? Véleményünk szerint az már tényleg meghaladta volna lehetőségeinket, tehát a "BANATerra" nem lesz enciklopédia a szó hagyományos értelmében. De azért tekinthető egy "multimédiás lehetséges enciklopédiának", amely tartalmazhat szövegelet, képeket, audio-vizuális anyagokat.
Miért BANATerra? Azért is, mert a "Projekt Rasko Románia Egyesület"-nek még két olyan kulturális terméke van, amely tartalmazza a "Terra" kifejezést, éspedig: "LITerra", amely egy olyan digitális kiadványsorozat, amely irodalmi termékek fordítását tartalmazza, románból, illetve román nyelvre, valamint "ARTerra", amely szépművészeti digitális kiadványokat tartalmazz. Célunk volt, hogy a név gondolatébresztő és különleges is legyen, név amely megjegyezhető és amely a látogatókban a tájegység fogalmát sugallja. 
Miért BANATerra? Azért is, mert az évek folyamán rengeteg, a Bánságról szóló, digitális formátumú anyag látott napvilágot amely, megfelelő módon feldolgozva és ismertetve, rendkívül hasznos lehet olvasónak, kutatónak egyaránt. Meggyőződésünk, hogy Önök is, kedves olvasóink, küldenek nekünk dokumentumokat és képeket a saját környezetükből, helyiségükről, értékes segítséget nyújtva ezen projekt sikeréhez.
Miért BANATerra? Nem utolsó sorban azért is, mert az Európai Unióban igen nagy hangsúlyt helyeznek a régiók értékeinek ismertetésére, hasznosítására, és a Bánság jelentős értékekkel büszkélkedhet. Jelenleg még nem tervezzük a projekt határokon átnyúló kiterjesztését - ideértve a Duna-Körös-Maros-Tisza eurórégiót, amely a történelmi Bánság területét jelenti - hanem, az Önök segítségével is, egy olyan anyag létrehozását, amely idővel akár egy igazi "enciklopédia" is lehetne.