Újmoldova/Moldova Nouă, város Krassó-Szörény megyében, a Duna bal partján. A 2002-es népszámláláskor 15 112 lakosa volt. A jelenlegi város a hajdani Ómoldova (Moldova Veche), Újmoldova, Mátyásmező (Macesti) és Kiskárolyfalva (Moldovita) összeolvadásából alakult ki. Régebben a helység neve Bosnyák volt. Mai nevét a tőle 4,5 km-re levő Ómoldova szerb faluról kapta. Újmoldova két nagyobb részből áll: Bosnyákvölgy és Németvölgy (Valea Mare). Újmoldova létezése főleg az itt található bányáknak köszönhető. Már a rómaiak idején erőteljes réz-, vas-, ezüst-, arany- és ólombányászat folyt az itteni hegyek alatt vájt aknákban. A mai értelemben vett bányászat 1775 körül kezdődött. 2002-ben 13.917 lakosából 11.239 román, 248 magyar, 278 cigány és 2.152 egyéb volt.
Újmoldova/Moldova Nouă/Neumoldowa, kisközség Krassó-Szörény vármegye moldovai járásában, a Duna mellett, (1891) 3389 oláh és német lak.; a járási szolgabírói hivatal székhelye, posta- és távíróhivatallal és postatakarékpénztárral. Van itt az osztrák-magyar államvasút-társaságnak nagy kénsavgyára s több vas- és rézérc-bányája.
Forrás: Pallas Nagy Lexikon
Újmoldovai krajcár, az újmoldovai rézbányák saját kiadású- a fizetési zavarok enyhítésére kiadott- 3 kreuzerja 1849-bõl. A szakirodalom csak az 1 kreuzer címletet említi. Papírja vízjeles, valószínűleg korabeli. A címlet nem ismert, elképzelhető, hogy hamisítvány.