KIS  HAVAS    II.

     A világháború megtörte a Kis Havas-i síközpont fejlődését. Ezt követően, 2000-ig a kövesút, a libegő, két sífelvonó és egy kilenc emeletes hotel épült. A Lugos-i Concordia Egyesület turistái a 60-as években, eredeti helyén újra felépítik a „Dacia” menedékházat, de az a 90-es években ismét a tűz martaléka lesz. Időközben a „Bella Vista” is leégett, a „Central”-t gerendái elgombásodása miatt bezárták és még másik két épületet is elzártak a turisták elől. A kilenc emeletes „Sebeş" hotelt is becsukták, vezetékei 4 évvel ezelőtt szétfagytak. A Kis Havas az utóbbi evekben mégis felébredt álmaiból és gyarapodni, szépülni kezdett.
     Az elmúlt három évben vendégfogadásra berendezkedett öt turistaház épült, befogadó kapacitásuk 100 személy feletti, az egyik mellett vendéglő is működik. A régiek közül is működik még négy turistaház. Tető alá került egy 150 személyt befogadó hotel és vendéglő, melyet még az idén megnyitnak. Mellette üzembe helyeznek egy 800 méter hosszú sífelvonót (a régi, első számú sífelvonó nyomvonalán, amely már évek óta nem működik). A pálya szintkülönbsége 240 méter lesz, ez 30%-kal meghaladja a jelenleg működő második számú sífelvonó paramétereit, indulási pontja 1.700 méter magassági szinten helyezkedik majd el és mivel a síelők egy patkó formájú pályát használnak leggyakrabban, így ennek hossza kb. 1500 méterre tehető. Épülőben van négy családi turistaház is.
     2003-ban felállítottak egy acélcsövekből készített 28 méter magas keresztet, a régi helyére mert az már megkorhadt. A keresztet, éjjel ha kivilágítják, 50 km távolságból is lehet majd látni. Az építmény készen áll, csupán egy beton előteret és valamilyen díszítő elemeket óhajtanak még hozzáépíteni. Valószínűleg idén júliusban, Szent Illés napja táján, valamelyik hétvégén fogják felszentelni, mert állítólag ő a gugulánok (a Godján hegységbeli Gugu csúcsról elnevezett hegyi lakosság gyűjtőneve), valamint a pásztorok védőszentje. Az 1936-os ünnepélynél is nagyobb tömegre számítanak.

A felavatásra váró új kereszt

 

       A keresztépítés fő kezdeményezője a karánsebesi származású Hamat Cornel tanár, a Krassó-Szörény Megyei Turisztikai Hivatal nyugalmazott igazgatója, temesvári lakos. Egy keresztépítő bizottságot indítványozott melynek elnöke Nicolae Corneanu püspök úr lett, tagjai pedig Krassó-Szörény és Temes megye alprefektusai, vállalati igazgatók és más személyiségek. Hamat tanár úr a kereszt megépítésének és a Kis Havas térségének turisztikai fejlesztése céljából 2002 óta kiadja a „Gugulanul" című turisztikai folyóiratot melynek a cikkeit is jórészt ő maga írja.
     A fáradságos szervezőmunka meghozta az eredményt. A bizottság tevékenysége folyamán újabb infrastrukturális fejlesztési tervek merültek fel. Poiana Mărului-nak a története például, hasonló a Kis Havaséhoz. Épült itt is, a kommunista diktatúra éveiben egy tízemeletes szálloda, a „Hotel Scorilo" amely tíz éve már szintén bezárt. Pozitív fejlemény viszont, hogy az utóbbi években több mint 50 privát nyaraló épült. Az üdülő varázsát a kellemes időjárásnak, környező hegyeinek, szépséges tavainak és könnyű megközelíthetőségének köszönheti.
     A bakancsos természetbarátoknak az alábbi gyalogtúrákat ajánlom a Kis Havasról:
     Helyi túrára indulhatunk a Kuntu felé vezető ösvényen, a vascsöveket még megtaláljuk, de a piros sávos jelzés már rég lekopott. A gerincre érve balra fordulunk, innen már nincs jelzés, de állandóan fölfelé halladunk a Kis Havas 1806 m magas csúcsa felé. A szép kilátás érdekében ajánlatos utunk során a fennsík jobboldalán haladni előre. Innen gyönyörű kilátásunk van a Szárkő gerincére és a Căleianu mellékágra. Ezt a napsütötte részt találóan hívják „Valea Soarelui”-nak (a „Nap Völgyé”-nek), itt télen is lehet napozni. A csúcs is egy sík területen van, itt is a jobb kilátás érdekében ajánlatos a szélekre menni, innen a Szárkőgerinc keleti vonulatát is megláthatjuk és mögötte a Retyezátot. Visszafelé a keresztnél jöjjünk, hogy utunk változatosabb legyen.
     Ugyancsak egy rövidebb túrát jelent a „Scorilo” sziklák megtekintése, innen is szép kilátásban van részünk. A jelzések hiányosak, de különösebb nehézséget nem jelent az odajutás. Mindkét túra időtartama 4 óra, télen is megtehetők. A Scorilo túrát csak annak ajánlom télen, aki már nyáron is bejárta.
      Nyáron hosszabb túrákra is indulhatunk, mint például a Szárkő csúcs (2190 méter), vagy egy látogatás Poiana Mărului-ra. Mindkettő 9-10 órás túra, télen két napot igényel. Télen-nyáron bárki, akár egy hétre is kirándulhat a Kis Havasba, ha szeret síelni, túrázni – nem unja el magát még akkor sem, ha a gyepes havasi legelő talán kevésbé látványos.
 
G.Szabó László

Forrás: Útjelző  IV. évfolyam 13. szám  2004 június, az ERDÉLYI  KÁRPÁT EGYESÜLET Bánsági Osztályának honlapjáról.