Turista, állj meg egy percre

 
     Ruszkabánya bejáratánál – ott, ahol még az autóparkolókat is márványtörmelékkel töltötték fel – ahol csak elrohanni szokás, ahol még csak sejteni a Ruszka-havas rejtelmeit: ott áll egy rólad- és neked szóló üzenetet hordozó obeliszk. Nem mindig volt itt, nem is ide képzelték felállítói. Csak a “gondos” utókor tevékenységének következtében került ide. Előbb feldúlták természetes környezetét, majd miután jó ideig darabokban hevert az út szélén, úgy mentették meg, hogy lehozták egy turisztikailag jelentéktelen, ám biztonságos helyre.
    Mégis egyedülálló …
 
     Az emlékművet 1936-ban állították a karánsebesi Bánsági Turista Klub tagjai, egy Magdoş Vasile nevű erdőmérnök kezdeményezésére, aki maga is a hegyi turizmus szerelmese volt. A 2,2 méter magas márványoszlopot eredetileg oda helyezték ahol a hegyek vándora búcsút vesz a lakott területektől és beleveti magát a havasi legelők és erdők élvezetébe – Ruszkicától kissé északra a “Hétforrás tisztása” névre hallgató helyen. Akkoriban, itt valóban létezett hét kristályvizű forrás, ám előbb ezek vizét fogták fel és vezették el csővezetéken a bányák felé, majd magát a tisztást is elérték az új márványlelőhelyek után kutatók.
     A pusztulástól egy újabb erdőmérnök mentette meg az emlékművet: Walter Frank erdészeti hivatali igazgató intézkedésére hozatták jelenlegi helyére. Így maradt egy világszerte párját ritkító nevezetességgel gazdagabb a Retyezát és Szárkőhavas közvetlen szomszédságában jelentéktelennek tűnő Ruszka hegység. A “Turisták Emlékműve” néven ismert emlék(eztető)oszlop a következő román nyelvű négysoros feliratot viseli:
 
“Turistule, ajuns sub poala pădurii
Aruncă năcazul şi patima urii
Încearcă să prinzi din legile firii
Scînteia divină: virtutea iubirii."

Szabadfordításban:

“Turista, ahányszor  erdőhöz érkezel
Feledd gondjaid s a gyűlöletnek szenvét
Magadnak a lét parancsát fedezzed fel
Az isteni  szikrát: a szeretet erény.”

Millés

Forrás: Útjelző III. évfolyam 11. szám  2003 december, az ERDÉLYI  KÁRPÁT EGYESÜLET Bánsági Osztályának honlapjáról.

Itt szeretném megjegyezni, hogy létezik egy másik, lényegesen régebbi turista-emlékmű is a környéken, éspedig Nadrág környékén. Az emlékmű 1914-ben, Jahn Volcy erdészeti hivatali igazgató kezdeményezésére készült, eredeti felirata magyar:


Ha az utad erre vezet,
Élvezni e kies helyet,
Borítsd fátyollal a gondod,
Mert ki feled, az a boldog.

 

A képen az emlékmű melletti táblán az eredeti szöveg román nyelvű változata is olvasható:

Dacă drumuţi pe aici se va abate,
Savurând aceste fermecătoare locuri,
Arună voalul uităii peste griji şi gânduri,
Căci numai cel ce uită, poate fi fericit.

 

 

 

 

Kladiva Ottmár