Autentificare utilizatori

Contor de materiale

 • 14 imagini
 • 366 articole
 • Sergiu Boian - Cenaclul Victor Vlad Delamarina - primul cenaclu pentru tineri in grai bănăţean

  versiune gata de tipărire

  Cenaclul pentru tineri Victor Vlad Delamarina a fost înfiinţat în martie 1997, pe lângă postul Radio Europa Nova Lugoj de către regretatul profesor şi poet in grai bănăţean Ştefan Pătruţ, în semn de respect pentru părintele dialectului bănăţean Victor Vlad Delamarina.
  Înfiinţarea cenaclului avea ca scop insuflarea dragostei pentru graiul bănăţean în rândul tinerilor , astfel şase tineri cu vârste între 10 şi 15 ani vor fi cooptaţi în cadrul acestui cenaclu.
  Politica cenaclului a fost îndrumarea tinerilor către recitarea poeziei dialectale , cât şi creaţia de poezie in grai bănăţean, dar şi participarea în direct la emisiunea în grai bănăţean : ,,La givan cu paorii'', pe care poetul Ştefan Pătruţ o realiza la postul lugojean de radio.
  Din aceşti tineri patru au fost recitatori de poezie dialectală : Dana Stancu, Bianca Tisan, Emil Crăciun, Silviu Boian şi doi scriitori in grai bănăţean: Cătălin Suba şi Sergiu Boian.
  Lunar se organizau şedinţe de cenaclu temele fiind recitarea şi creaţia poeziei dialectale, sub îndrumarea actorului Eugen Gangan şi a poeţiilor în grai banăţean de la Gura Satului : Ionel Iacob Bencei şi Ştefan Pătruţ.
  La aniversarea la un an de la infinarea cenaclului in 14 martie 1998, poetul şi epigramistul timişorean Ionel Iacob Bencei declara în săptămânalul lugojean Redeşteptarea : ,,Sărbătorim astăzi la REN Lugoj, un an de la înfiinţarea cenaclului V.V. Delamarina, graţie a unei iniţiative lăudabile a confratelui Ştefan Pătruţ. Eu, care de câţiva ani buni bat drumul Lugojului, m-am bucurat foarte mult şi de emisiunea ,, La givan cu paorii ’’, atunci când a început şi mă bucur şi de această iniţiativă, iar acum după un an de zile , văzându-i mai mult timp pe toţi auzindu-i pot să spun că au calităţi deosebite . Eu le doresc la toţi succes în viaţă şi atâta timp cât pot să vină la acest cenaclu , să vină. Sper să nu se piardă tradiţia, chiar dacă unii îşi vor lua zborul. ''
  Sergiu Boian , pe atunci elev în clasa a –VIII- a la Scoala Generală nr.1 Lugoj, declara în acelaşi săptămânal lugojean ,, Graiul bănăţean mi l-am însuşit de la Herendeşti, de unde sunt de loc, de aceea pentru mine a vorbi in grai este un lucru obişnuit , îi admir foarte mult pe domnii Bencei şi Pătruţ şi vreau să ajung şi eu poet in grai bănăţean ’’
  ,, Cenaclul Victor Vlad Delamarina, este o nouă realizare a postului de Radio Europa Nova Lugoj, cei şase copii sunt tineri care au încercat şi au reuşit să se apropie bine de poezia dialectală a Banatului. Un merit deosebit pentru ceea ce fac îl au şi şcolile la care învaţă părinţii , bunicii sunt mai aproape de ei, într-o oarecare măsură se vede şi amprenta lui Ionel Iacob Bencei şi a subsemnatului. Sperăm să realizăm o treabă frumoasă, este o premieră . Aşteptăm să se nască şi din alte centre cenacluri să se implice în actul de continuitate a poeziei şi literaturii in grai ’’ preciza Stefan Pătruţ iniţiatorul şi coordonatorul cenaclului, Redeşteptarea .
  Activitatea cenaclului s-a desfăşurat până în septembrie 2001, când odată cu nouă grilă de programe a postului lugojean de radio, deşi era gustată de public, emisiunea ,, La givan cu paorii ’’, nu îşi va mai găsi loc printre programele radioului, fapt ce va determina şi desfiinţarea cenaclului Victor Vlad Delamarina ce funcţiona pe lângă postul lugojean de radio.

  Promo

  Imagini aleatoare

  Ionel Stoiț

  Cine e online

  În acest moment sunt 0 utilizatori şi 17 vizitatori online.

  Visitors

  • Total Visitors: 5279576
  • Unique Visitors: 31110
  • Since: Mie, 07/02/2018 - 09:56

  Un site realizat și administrat de
  Dușan Baiski

  Vizitatori Banaterra

  Display Pagerank