Românu, Mihaela Mioara - biografie

versiune gata de tipărireSend by emailPDF version

 

(n. 9.11.1952, Reşiţa, CS). Violistă, profesoară de violă. Este fiica cunoscutului dirijor de cor Ion Românu. Studii: clasele elementare la Liceul „Eftimie Murgu“ din Timişoara, clasele gimnaziale (vioara) şi liceale (viola) la Liceul de Muzică „Ion Vidu“ din acelaşi oraş (abs. 1971), Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti (1971-1975). Activitate didactică: profesoară de violă la Liceul de Muzică „Ion Vidu“ din Timişoara (1976-1990; 2001-în prezent), aceeaşi funcţie la Şcoala de Muzică din St. Pölten, Austria (1990-2001). Activitate interpretativă: după absolvirea studiilor (1975) a activat ca instrumentistă în partida de viole a Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Banatul“ din Timişoara. La Liceul de Muzică „Ion Vidu“ din Timişoara a fost cooptată în Orchestra de cameră „Ars Nostra“ a profesorilor acestui liceu. Din toamna anului 1990 a făcut parte din Orchestra de muzică barocă „Capella Incognita“ la St. Pölten în compania căreia a evoluat şi ca solistă în lucrări de Michael Haydn (Ave Regina pentru voce de bas, violă şi orchestră de coarde), Johann Sebastian Bach, Heinrich Schütz, Johann Pachelbel, Dietrich Buxtehude ş.a., în anul 1997 înregistrând şi un CD în biserica St. Michael/Wachau. De asemenea a mai colaborat cu Orchestra Domului din St. Pölten, cu Orchestra universitară a oraşului Linz şi cu orchestre similare din Treismauer, Boheimkirchen şi Herzogenburg. În anul 2001 a revenit în ţară şi şi-a reocupat postul de profesoară de violă la Liceul de Muzică timişorean acum Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu“, obţinând gradul profesional I cu teza: Oratoriile händeliene în repertoriul dirijorului Ion Românu.

 

Bibliografie Cătană, Speranţa Doina: Liceul de Muzică „Ion Vidu“ Timişoara 1950-2000, 50 de ani (monografie), Editor Liceul de Muzică „Ion Vidu“ Timişoara/octombrie 2000; Românu, Vera: Soţul meu ION ROMÂNU, Radio Timişoara/3 iulie 2001; Col. red.: Facultatea de Muzică din Timişoara 100 ani, Tradiţie şi contemporaneitate, Ed. Aegis, Timişoara, 2006; Tomi, Ioan: Ad sexagesima anniversaria, Filarmonica „Banatul“ 60 ani (1947-2007) (monografie), Ed. Excelsior Art, Timişoara/2007; Tomi, Ioan: Dirijorul Ion Românu, Cântul coral o vocaţie mărturisită (monografie), Ed. Eurostampa, Timişoara 2010; Bratu, Lava C.: Pro memoria Ion Românu, Rev. „Timisiensis“ nr. 4, Timişoara 2010; Sursa informaţiilor: Mioara Michaela Românu/2011. 

_______________________________
 
Ioan Tomi
L e x i c o n
MUZICIENI DIN BANAT * Banatul Montan – Banatul Sârbesc

 

Editura Eurostampa, Timișoara, 2012

Scriitorii și Internetul

...

Micea Pora

"Legătura  mea  cu  internetul, admitând  că  sunt  şi  scriitor, este  în  primul  rând  una  de  necesitate. Nu  aş  putea  fără  acest  mecanism  extraordinar  să  întreţin  legături  rapide, constante, cu  prieteni, reviste, tot  felul  de  bârfitori,  unii  chiar  cu  haz, să  fiu  cât  de  cât  la  curent  cu  ce  se  mai  scrie,  se  mai  spune,  cu  prioritate  în  lumea  literară. 

Dan Florița-SeracinApariţia internetului, a celui mai important nou mijloc de comunicare, a revoluţionat literalmente într-un timp extrem de scurt lumea. Scriitorimea s-a dorit curând implicată în fenomen, sedusă de facilitatea inimaginabilă, până mai deunăzi, a răspândirii literaturii.
Ion Pachia-TatomirescuO mulţime de „unghiuri de fugă“ înrăzărit-semantică este de aşteptat a se releva dinspre binomul tradiţional („clasic“ / „postmodernist“) – modern („modernist“, „avangardist“ „transmodernist“ etc.), desigur, prin binevenita „anchetă“ despre relaţia Scriitor-Internet...
Cristian ContrașÎntr-o bună dimineață, când poetul orășelului nostru se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, își dădu seama că lumea din jurul lui s-a schimbat. Când a ajuns la ziarul de mic tiraj la care lucra, directorul l-a chemat în biroul lui și i-a spus că nu mai are nevoie de el. 
Liliana ArdeleanMă întrebaţi despre relaţia mea cu internetul. Poate cel mai adecvat răspuns este faptul că am fost pentru o vreme directorul editorial pentru România al editurii on-line Globus, din S.U.A.  De la bun început am considerat că internetul poate constitui o poartă de relansare a literaturii, în special către tineri.
Constantin-Tufan StanConstantin-Tufan Stan - Internetul, una dintre minunile tehnologiei informaţionale contemporane, a devenit un instrument de lucru indispensabil pentru orice cercetător care se respectă, invitând la fascinante incursiuni în spaţiul bibliotecilor virtuale. 
Constanța MarcuConstanța Marcu - Anul 2003 a fost anul în care am început să  descopăr (cu multă insistenţă şi răbdare, ce-i drept) binefacerile uimitoare ale lumii virtuale. Începusem să lucrez la Acoperământul (Jurnalul închipuit al Mariei de Mangop), Editura Augusta Artpress, 2004.
Eugen DorcescuEugen Dorcescu - Cu mulţi ani în urmă, prin 2000, cred, Duşan Baiski m-a anunţat că, într-un impuls de gentileţe colegială, postase pe Internet una din cărţile mele – Pildele în versuri (Editura Marineasa, 1998).
Ion Marin Almăjan

Etnografie

Vizitatori Banaterra

Display Pagerank