Nițu, Maria - Internetul – între extaz şi agonie

versiune gata de tipărireSend by emailPDF version

Mă uit cu strângere de inimă la cutiile de pantofi pline cu notițe fișate, ordonate bibliotecăreşte, cu despărţitoare tematice, din vremuri care-mi par acum ”antediluviene”: era mai ieri, înainte de 2000, când nu aveam calculator, nu ştiam nici de Internet şi aşa-mi gestionam eu notele de lectură ori  ideile, cu multă investiţie de timp.
Acum, când în fiecare zi butonez la laptop şi navighez pe Internet, accesând ”la minut” informaţia simplă (cu cea sofisticată e altă panaramă), gospodărindu-mi-o apoi în alt fel de reţea cu foldere şi fişiere, nu-mi vine să cred  că a fost un timp când căutam exasperată o informaţie pierdută printre acele fişe, când nu mă mai descurcam între ciorne printre ştersături şi tot transcriam la texte,  ori băteam  grijuliu la maşină, să nu greşesc, cu pasta corectoare alături.
Când mi-am tipărit prima carte prin 1997, eram încântată că o citiseră vreo 250 de persoane, iar când mi-am postat pe un site pe Internet prima poezie, după cifra 1000 de accesări încă mai voiam, mai voiam ...
E drept, fiecare scriitor e tentat de oferta Internetului de a te ”scoate în lume” într-o clipă, de la Ecuador până la ambii Poli, oriunde e wireless. ”Dacă nu ești pe Net nu exiști!”. Extazierea e însă în anumite limite ...
„Cititorul  de pe Internet” şi „lectura pe Internet” îmi lasă un gust de polistiren expandat, crucificare între a fi şi a nu fi. Cum aş putea miza pe acestea când eu însămi pe Internet doar mă informez, mă documentez, în timp ce  lectura profundă, adevărată o simt voluptuos doar cu cartea tipărită în mâini, cu răgazul dintre răsfoirea paginilor?!
În ultimul timp, bucuria publicării pe Net îmi pare jubilaţia ultimelor zvâcniri de muribund naiv. Victoria va fi a ”culturii” de masă, cu criteriul axiologic contorizat în  like şi share. Cândva, în nomeclatorul de meserii şi profesii, era doar ”scriitor de vagoane”. Acum, tocmai când creativitatea scriitorului ”...de  cărţi”  ajunsese să-şi dobândească un statut de nobleţe spirituală, se profilează învingător ”scriitorul de Internet”. Regele a murit, trăiască ...! Cine?! Nu ştiu, poate îmi ghicește cineva în pixeli!
Când în malaxorul Internetului nu mai distingi talantul har de moneda calpă, perseverența în a promova cărți pe un site, într-o solidaritate de mare familie, îmi pare un cavalerism de Don Quijote. Reverență cavalerului de la Mancha, care nicicând nu va ajunge în cache memory!!

Scriitorii și Internetul

...

Micea Pora

"Legătura  mea  cu  internetul, admitând  că  sunt  şi  scriitor, este  în  primul  rând  una  de  necesitate. Nu  aş  putea  fără  acest  mecanism  extraordinar  să  întreţin  legături  rapide, constante, cu  prieteni, reviste, tot  felul  de  bârfitori,  unii  chiar  cu  haz, să  fiu  cât  de  cât  la  curent  cu  ce  se  mai  scrie,  se  mai  spune,  cu  prioritate  în  lumea  literară. 

Dan Florița-SeracinApariţia internetului, a celui mai important nou mijloc de comunicare, a revoluţionat literalmente într-un timp extrem de scurt lumea. Scriitorimea s-a dorit curând implicată în fenomen, sedusă de facilitatea inimaginabilă, până mai deunăzi, a răspândirii literaturii.
Ion Pachia-TatomirescuO mulţime de „unghiuri de fugă“ înrăzărit-semantică este de aşteptat a se releva dinspre binomul tradiţional („clasic“ / „postmodernist“) – modern („modernist“, „avangardist“ „transmodernist“ etc.), desigur, prin binevenita „anchetă“ despre relaţia Scriitor-Internet...
Cristian ContrașÎntr-o bună dimineață, când poetul orășelului nostru se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, își dădu seama că lumea din jurul lui s-a schimbat. Când a ajuns la ziarul de mic tiraj la care lucra, directorul l-a chemat în biroul lui și i-a spus că nu mai are nevoie de el. 
Liliana ArdeleanMă întrebaţi despre relaţia mea cu internetul. Poate cel mai adecvat răspuns este faptul că am fost pentru o vreme directorul editorial pentru România al editurii on-line Globus, din S.U.A.  De la bun început am considerat că internetul poate constitui o poartă de relansare a literaturii, în special către tineri.
Constantin-Tufan StanConstantin-Tufan Stan - Internetul, una dintre minunile tehnologiei informaţionale contemporane, a devenit un instrument de lucru indispensabil pentru orice cercetător care se respectă, invitând la fascinante incursiuni în spaţiul bibliotecilor virtuale. 
Constanța MarcuConstanța Marcu - Anul 2003 a fost anul în care am început să  descopăr (cu multă insistenţă şi răbdare, ce-i drept) binefacerile uimitoare ale lumii virtuale. Începusem să lucrez la Acoperământul (Jurnalul închipuit al Mariei de Mangop), Editura Augusta Artpress, 2004.
Eugen DorcescuEugen Dorcescu - Cu mulţi ani în urmă, prin 2000, cred, Duşan Baiski m-a anunţat că, într-un impuls de gentileţe colegială, postase pe Internet una din cărţile mele – Pildele în versuri (Editura Marineasa, 1998).
Ion Marin Almăjan

Etnografie

Vizitatori Banaterra

Display Pagerank