De la mașina de scris, în universul fabulos al computerului...

versiune gata de tipărireSend by emailPDF version

 

Ion Marin AlmăjanAm plonjat, direct de la mașina de scris, în universul fabulos al computerului și apoi al  internetului. Saltul, făcut cu șovăire, cu stângăcii a fost uluitor. Am descoperit o lume fascinantă, prin conglomeratul de cunoștințe, prin rapiditatea cu care afli ceea ce altfel ți-ar fi cerut  nu zile, ci săptămâni sau luni și mai ales prin posibilitatea comunicării cu  mapamondul.
Apoi, m-am alăturat, în urma poftirii regretatului scriitor, critic  literar și om de cultură, Artur Silvestri, la o grupare de creatori și oameni de cultură deopotrivă universalistă și modern-tradiționalistă, (și cred că termenul acesta nu este un non sens!), iubitoare și apărătoare a tradițiilor  și valorilor românești, dar, deopotrivă și a celor universale, create să înalțe omul, să-l înnobileze, nu să-l coboare în lumea bestiilor.
Am scris  texte care au apărut în revista on-line Luceafărului Românesc, al cărui director am fost, fie în Neamul Românesc, Epoca, Monitor cultural, toate înființate de același Artur Silvestri, dar și în Agero de  la München, în alte reviste on-line din Canada, SUA, Australia etc.
Pe nesimțite am realizat că pot și chiar comunic cu români din aproape toate țările pământului, dar și oameni, fără să conteze prea mult naționalitatea, intelectuali, creatori sau doar suflete ca și al meu, bucuroși de comuniune, de schimbul fratern de idei și sentimente.
Inițiativa colegului Dușan Baiszki de a realiza această formulă de tezaurizare a personalităților, a valorilor culturale, spirituale, ale Banatului, de a le oferi prin intermediul acestui vrăjitor modern, care este Internetul, tuturor celor  interesați, celor împătimiți de Banat, mi se pare oportună, binevenită și blagoslovită.
Iubesc Banatul cu toată ființa mea (m-am și străduit să dovedesc acest lucru  prin tot ce am făcut într-o viață de om), doresc să  fie prețuit pentru frumusețile sale, pentru valorile sale, dar sunt dușmanul celor care  vor să-l rupă de cultura și spiritualitatea românească în numele unei regionalizări imbecile, dacă nu cumva vinovate de alte intenții. În această idee mă alătur cu bucurie grupării lui Dușan Baiski, adică a Banaterrei,  înțelegând din tot ce a scris  acest prețuit coleg că iubește  Adevărul mai mult decât pe Platon, că urăște minciuna, trădarea de neam și de patrie, de umanitate.
 
5 aprilie 2013

Scriitorii și Internetul

...

Micea Pora

"Legătura  mea  cu  internetul, admitând  că  sunt  şi  scriitor, este  în  primul  rând  una  de  necesitate. Nu  aş  putea  fără  acest  mecanism  extraordinar  să  întreţin  legături  rapide, constante, cu  prieteni, reviste, tot  felul  de  bârfitori,  unii  chiar  cu  haz, să  fiu  cât  de  cât  la  curent  cu  ce  se  mai  scrie,  se  mai  spune,  cu  prioritate  în  lumea  literară. 

Dan Florița-SeracinApariţia internetului, a celui mai important nou mijloc de comunicare, a revoluţionat literalmente într-un timp extrem de scurt lumea. Scriitorimea s-a dorit curând implicată în fenomen, sedusă de facilitatea inimaginabilă, până mai deunăzi, a răspândirii literaturii.
Ion Pachia-TatomirescuO mulţime de „unghiuri de fugă“ înrăzărit-semantică este de aşteptat a se releva dinspre binomul tradiţional („clasic“ / „postmodernist“) – modern („modernist“, „avangardist“ „transmodernist“ etc.), desigur, prin binevenita „anchetă“ despre relaţia Scriitor-Internet...
Cristian ContrașÎntr-o bună dimineață, când poetul orășelului nostru se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, își dădu seama că lumea din jurul lui s-a schimbat. Când a ajuns la ziarul de mic tiraj la care lucra, directorul l-a chemat în biroul lui și i-a spus că nu mai are nevoie de el. 
Liliana ArdeleanMă întrebaţi despre relaţia mea cu internetul. Poate cel mai adecvat răspuns este faptul că am fost pentru o vreme directorul editorial pentru România al editurii on-line Globus, din S.U.A.  De la bun început am considerat că internetul poate constitui o poartă de relansare a literaturii, în special către tineri.
Constantin-Tufan StanConstantin-Tufan Stan - Internetul, una dintre minunile tehnologiei informaţionale contemporane, a devenit un instrument de lucru indispensabil pentru orice cercetător care se respectă, invitând la fascinante incursiuni în spaţiul bibliotecilor virtuale. 
Constanța MarcuConstanța Marcu - Anul 2003 a fost anul în care am început să  descopăr (cu multă insistenţă şi răbdare, ce-i drept) binefacerile uimitoare ale lumii virtuale. Începusem să lucrez la Acoperământul (Jurnalul închipuit al Mariei de Mangop), Editura Augusta Artpress, 2004.
Eugen DorcescuEugen Dorcescu - Cu mulţi ani în urmă, prin 2000, cred, Duşan Baiski m-a anunţat că, într-un impuls de gentileţe colegială, postase pe Internet una din cărţile mele – Pildele în versuri (Editura Marineasa, 1998).
Ion Marin Almăjan

Etnografie

Vizitatori Banaterra

Display Pagerank