...cred că internetul e bun și pentru poeți!

versiune gata de tipărireSend by emailPDF version

Cristian ContrașÎntr-o bună dimineață, când poetul orășelului nostru se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, își dădu seama că lumea din jurul lui s-a schimbat. Când a ajuns la ziarul de mic tiraj la care lucra, directorul l-a chemat în biroul lui și i-a spus că nu mai are nevoie de el. Poeziile lui nu le mai citește nimeni în oraș. L-a bătut ușor pe umăr, i-a zâmbit încurajator înainte de a închide ușa după el. Când a ajuns afară mașina lui dispăruse. I-a fost ridicată de compania de leasing, care nu-și putea permite să-și lase bunul pe mâna unui șomer, și poet pe deasupra. Până acasă a făcut pe jos o oră. În față îl aștepta proprietarul care fusese și el informat că poetul a fost dat afară de la servici. Ai o oră la dispoziție să îți faci bagajele și să pleci! E o rușine pentru cartierul nostru select să adăpostească un șomer! Poetul și-a strâns lucrurile în patruzeci și cinci de minute. Toate au încăput într-o valiză mare, veche din piele și într-o pungă de plastic. Înainte de a porni la drum, ca din pământ a apărut femeia de serviciu care l-a tras de mânecă, mai trebuie să îmi dai bani, pe săptămâna trecută și pe cea viitoare! Poetul i-a dat ultimii lui bani și a pornit-o agale spre gară. La casa de bilete vânzătoarea l-a întrebat unde merge, poetul s-a scobit prin buzunare, unde să plec?, nu am nici un ban! Vânzătoarea s-a încruntat. Nu aveți nici un ban? Atunci nu puteți merge nicăieri. Aici gratuit avem doar serviciul de internet! Poetul s-a dat doi pași înapoi. Internet? Dar nu l-am folosit niciodată!, Niciodată? se miră vânzătoarea de la casa de bilete. Dar ce meserie aveți?, Sunt poet!, Poet? N-am mai văzut niciunul până acum, dar cred că internetul e bun și pentru poeți!
 
Cristian Contraș

Scriitorii și Internetul

...

Micea Pora

"Legătura  mea  cu  internetul, admitând  că  sunt  şi  scriitor, este  în  primul  rând  una  de  necesitate. Nu  aş  putea  fără  acest  mecanism  extraordinar  să  întreţin  legături  rapide, constante, cu  prieteni, reviste, tot  felul  de  bârfitori,  unii  chiar  cu  haz, să  fiu  cât  de  cât  la  curent  cu  ce  se  mai  scrie,  se  mai  spune,  cu  prioritate  în  lumea  literară. 

Dan Florița-SeracinApariţia internetului, a celui mai important nou mijloc de comunicare, a revoluţionat literalmente într-un timp extrem de scurt lumea. Scriitorimea s-a dorit curând implicată în fenomen, sedusă de facilitatea inimaginabilă, până mai deunăzi, a răspândirii literaturii.
Ion Pachia-TatomirescuO mulţime de „unghiuri de fugă“ înrăzărit-semantică este de aşteptat a se releva dinspre binomul tradiţional („clasic“ / „postmodernist“) – modern („modernist“, „avangardist“ „transmodernist“ etc.), desigur, prin binevenita „anchetă“ despre relaţia Scriitor-Internet...
Cristian ContrașÎntr-o bună dimineață, când poetul orășelului nostru se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, își dădu seama că lumea din jurul lui s-a schimbat. Când a ajuns la ziarul de mic tiraj la care lucra, directorul l-a chemat în biroul lui și i-a spus că nu mai are nevoie de el. 
Liliana ArdeleanMă întrebaţi despre relaţia mea cu internetul. Poate cel mai adecvat răspuns este faptul că am fost pentru o vreme directorul editorial pentru România al editurii on-line Globus, din S.U.A.  De la bun început am considerat că internetul poate constitui o poartă de relansare a literaturii, în special către tineri.
Constantin-Tufan StanConstantin-Tufan Stan - Internetul, una dintre minunile tehnologiei informaţionale contemporane, a devenit un instrument de lucru indispensabil pentru orice cercetător care se respectă, invitând la fascinante incursiuni în spaţiul bibliotecilor virtuale. 
Constanța MarcuConstanța Marcu - Anul 2003 a fost anul în care am început să  descopăr (cu multă insistenţă şi răbdare, ce-i drept) binefacerile uimitoare ale lumii virtuale. Începusem să lucrez la Acoperământul (Jurnalul închipuit al Mariei de Mangop), Editura Augusta Artpress, 2004.
Eugen DorcescuEugen Dorcescu - Cu mulţi ani în urmă, prin 2000, cred, Duşan Baiski m-a anunţat că, într-un impuls de gentileţe colegială, postase pe Internet una din cărţile mele – Pildele în versuri (Editura Marineasa, 1998).
Ion Marin Almăjan

Etnografie

Vizitatori Banaterra

Display Pagerank