Arcan, Sofia - biografie

versiune gata de tipărireSend by emailPDF version

 
 

A văzut lumina zilei în 14 ianuarie 1917 la Moldova Nouă din judeţul Caraş-Severin.

A desfăşurat o bogată activitate publicistică..

A debutat cu schiţe în revista Fruncea a lui Nicolae Ivan din Timişoara.

A publicat următoarele lucrări:

Iana hoinara, roman, Editura Contemporană, 1942.

Neştiutele noastre iubiri, roman, Editura Facla, 1975.

Singură în bătaia lunii, roman, Editura Facla, 1977.

Vara suferinţelor, roman, Editura Facla, 1980.

Joc întrerupt, roman, Editura Facla, 1986.

Criticul bănăţean Marian Odangiu apreciază că Miturile din proza Sofiei Arcan aparţin îndeobşte zonei de spirit a Banatului.

Criticul Cornel Regman reţine că în romanele Sofiei Arcan cadrele sociale, familiale,

atmosfera locului, figurile trăiesc cu o intensitate deosebită, în formula ei tehnică şi cu

expresia ei, autoarea construind admirabile portrete, scene, profiluri psihologice ce se ţin minte.

Romanciera Sofia Arcan a părăsit această lume la vârsta de 75 de ani, în luna mai a anului1992.

Memoria ei încă dăinuieşte în localitatea natală ca şi printre cititori.

 

____________________________

 

Petru P. Ciurea, Constantin C. Falcă

Cărăşeni de neuitat (Partea I)

Editura „Eurostampa“, Timişoara, 2009

Scriitorii și Internetul

...

Micea Pora

"Legătura  mea  cu  internetul, admitând  că  sunt  şi  scriitor, este  în  primul  rând  una  de  necesitate. Nu  aş  putea  fără  acest  mecanism  extraordinar  să  întreţin  legături  rapide, constante, cu  prieteni, reviste, tot  felul  de  bârfitori,  unii  chiar  cu  haz, să  fiu  cât  de  cât  la  curent  cu  ce  se  mai  scrie,  se  mai  spune,  cu  prioritate  în  lumea  literară. 

Dan Florița-SeracinApariţia internetului, a celui mai important nou mijloc de comunicare, a revoluţionat literalmente într-un timp extrem de scurt lumea. Scriitorimea s-a dorit curând implicată în fenomen, sedusă de facilitatea inimaginabilă, până mai deunăzi, a răspândirii literaturii.
Ion Pachia-TatomirescuO mulţime de „unghiuri de fugă“ înrăzărit-semantică este de aşteptat a se releva dinspre binomul tradiţional („clasic“ / „postmodernist“) – modern („modernist“, „avangardist“ „transmodernist“ etc.), desigur, prin binevenita „anchetă“ despre relaţia Scriitor-Internet...
Cristian ContrașÎntr-o bună dimineață, când poetul orășelului nostru se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, își dădu seama că lumea din jurul lui s-a schimbat. Când a ajuns la ziarul de mic tiraj la care lucra, directorul l-a chemat în biroul lui și i-a spus că nu mai are nevoie de el. 
Liliana ArdeleanMă întrebaţi despre relaţia mea cu internetul. Poate cel mai adecvat răspuns este faptul că am fost pentru o vreme directorul editorial pentru România al editurii on-line Globus, din S.U.A.  De la bun început am considerat că internetul poate constitui o poartă de relansare a literaturii, în special către tineri.
Constantin-Tufan StanConstantin-Tufan Stan - Internetul, una dintre minunile tehnologiei informaţionale contemporane, a devenit un instrument de lucru indispensabil pentru orice cercetător care se respectă, invitând la fascinante incursiuni în spaţiul bibliotecilor virtuale. 
Constanța MarcuConstanța Marcu - Anul 2003 a fost anul în care am început să  descopăr (cu multă insistenţă şi răbdare, ce-i drept) binefacerile uimitoare ale lumii virtuale. Începusem să lucrez la Acoperământul (Jurnalul închipuit al Mariei de Mangop), Editura Augusta Artpress, 2004.
Eugen DorcescuEugen Dorcescu - Cu mulţi ani în urmă, prin 2000, cred, Duşan Baiski m-a anunţat că, într-un impuls de gentileţe colegială, postase pe Internet una din cărţile mele – Pildele în versuri (Editura Marineasa, 1998).
Ion Marin Almăjan

Etnografie

Vizitatori Banaterra

Display Pagerank